Stockholms stad

Gemensamt krafttag mot sexköp

Dela

I Stockholms län bor drygt 95 000 män som någon gång har köpt sex och därmed också begått brott. Det visar siffror från forskningsrapporter och myndigheters undersökningar, vilka pekar på att ungefär var tionde man någon gång köpt sex. Samverkansplattformen Operation Kvinnofrid, där bland annat Stockholms stad medverkar, arbetar för att motverka denna brottslighet som främst drabbar kvinnor och flickor, men också män och pojkar samt icke-binära.

Att 1 av 10 män någon gång har köpt sex innebär samtidigt att 9 av 10 inte har gjort det. Kampanjens huvudbudskap är att den stora majoriteten kan vara med och skapa en motkraft mot sexköp. Att prata om sexköp och dess konsekvenser kan kännas jobbigt, men att agera är att visa att man bryr sig. Att säga ifrån och våga ta avstånd gör det lättare för andra att haka på – det är så vi skapar förändring. Stöd för detta finns på kampanjsidan.

Kampanj – för att bygga en motkraft

Idag, den 15 april, går Operation Kvinnofrid ut med kampanjen ”Sluta köpa sex”. Syftet med kampanjen är att lyfta problemet och bygga upp en motkraft mot sexköp hos allmänheten. Kampanjen vill även uppmana sexköpare att sluta köpa sex genom att hänvisa dem till KAST (köpare av sexuella tjänster), en mottagning som erbjuder stöd och hjälp för att sluta köpa sex.

Genom att vända sig till sexköparna och motivera dem att sluta köpa sex kan situationen förändras för dem som lever i prostitution.

– För att komma åt det här samhällsproblemet måste efterfrågan på sexköp upphöra. Därför måste vi parallellt med att ge stöd och hjälp åt de utsatta arbeta med sexköparna. Den här kampanjen är mycket viktig för att åstadkomma detta, säger Alexander Ojanne (S) social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Kampanjen kommer att synas i olika medier samt på digitala skärmar utomhus runt om i länet under fem veckor. Den återkommer dessutom under fem veckor i höst, med start i mitten av september.

Uppgifter till stöd och hjälp

På kampanjsidan Sluta köpa sex finns tips till allmänheten på hur man kan vara en motkraft till sexköp. Där finns också information till sexköpare om var det finns stöd för att sluta köpa sex samt information till personer i prostitution om vart de kan vända sig för att få stöd och hjälp i situationen de befinner sig i.

Kontakter

SocialförvaltningenMona Thorin, kommunikationschef

Ansvarar bland annat för socialjour, skyddade boenden, hemlöshet, uppsökande arbete, familjerådgivning, rådgivning till missbrukare, tillsyn och tillstånd för alkoholservering, riktlinjer för socialtjänsten, drog- och brottsförebyggande arbete.

Tel:08-508 251 06mona.thorin@stockholm.se

Länkar

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholms stad och Stockholm Exergi går i täten för klimatet – tecknar avsiktsförklaring om minusutsläpp24.10.2024 10:15:09 CEST | Pressmeddelande

Stockholms kommunala bolag har tillsammans med Stockholm Exergi undertecknat en avsiktsförklaring om att köpa och leverera minusutsläpp – en åtgärd som stärker Stockholms roll som en ledande kraft i klimatarbetet både i Stockholm, Sverige och internationellt. Avsiktsförklaringen understryker kommunens position som en nyckelaktör inom klimatarbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye