Stockholms stadStockholms stad

Biblioteket lanserar yogasaga för barn

Dela

Nytt program för de yngsta: Yogapass och sagor på flera olika språk. Svenska, arabiska och spanska är några av språken som det går att välja mellan i yogasaga, ett nytt program för barn mellan 3 och 6 år på bibliotekets streamingtjänst Biblioteket Play. Under hösten släpps även versioner på persiska, somaliska och finska.

Yogasaga tar med tittarna på en höstig skogspromenad med rörelser och andningsövningar. På bilden bibliotekspedagogen Aynour Kaddar.
Yogasaga tar med tittarna på en höstig skogspromenad med rörelser och andningsövningar. På bilden bibliotekspedagogen Aynour Kaddar. Foto: SSB

 – Biblioteket är till för alla. Därför är det viktigt att erbjuda innehåll på många olika språk med ett brett utbud av böcker, tidningar och aktiviteter. Genom den digitala streamingtjänsten Biblioteket Play blir vårt utbud för barn tillgängligt för fler, och det är viktigt att vi stärker språkutveckling och läsning för barn säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.

Programmet yogasaga vänder sig till barn i förskoleåldern och är ett flexibelt format där tittaren kan välja ljudspår med olika språk. Höstens yogasaga är en kombination av ett yogapass och en berättelse, där barnen får följa med på en resa genom höstens magiska värld samtidigt som de utför enkla yogarörelser Hittills finns berättelsen på svenska, arabiska, spanska, engelska och isländska. Längre fram i höst publiceras även ljudspår på persiska, somaliska och finska. 

På Östberga bibliotek har personalen arrangerat yogasaga i många år och nu har konceptet anpassats för en digital publik – och kan spelas upp både hemma och på bibliotek över hela Sverige.

– Det som har varit knepigt med yogasaga på biblioteket är att vi har behövt var två personer, en som läser och en som gör rörelserna. Men med programmet på Biblioteket Play går det enkelt att göra på egen hand. Yogasaga passar även jättebra hemma eller på förskolan, säger bibliotekarien och gruppchefen Lisa Dalenius.

Produktionen är ett enkelt verktyg som bibliotek kan använda i sitt uppdrag att ägna särskild uppmärksamhet åt personer som har annat modersmål än svenska.

Programmet finns tillgängligt för alla, oavsett var i landet man bor, via bibliotekets streamingtjänst Biblioteket Play – som är ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek och Biblioteken i Malmö.

För mer information: 
Samuel Rubinstein, producent, Biblioteket Play
076-133 19 53
samuel.rubinstein@stockholm.se

Biblioteket Play - Yogasaga: https://play.biblioteket.se/watch/11019595/

Stockholms stadsbibliotek: https://beta.biblioteket.stockholm.se/

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80carolina.ekeus@stockholm.se

KULTURFÖRVALTNINGEN I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye