Byggföretagen

De är finalister till priset Årets byggkvinna 2024

Dela

I år har totalt 178 byggkvinnor från olika yrken och företag runt om i landet nominerats till Årets byggkvinna, som delas ut för fjärde året. De tre finalisterna visar på den stora bredd av kvinnlig representation som finns i byggbranschen.

Finalisterna i Årets byggkvinna 2024: Från v. Therese Lindström, Susanne Hallberg och Alice Olsson.
Finalisterna i Årets byggkvinna 2024: Från v. Therese Lindström, Susanne Hallberg och Alice Olsson.

För Byggföretagen är alla fantastiska byggkvinnor runt om i landet en vinst för den framtida kompetensförsörjningen och de tre finalisterna sammanfattar det på ett högst representativt sätt. 

Finalisterna i Årets byggkvinna 2024 är:

  • Therese Lindström, kontors- och personalchef/träarbetare, Johannishus Bygg, Ronneby
  • Susanne Hallberg, regionchef på Peab Norra Norrland, Umeå
  • Alice Olsson, plattsättare, Karlströms bygg, Gotland

Årets finalister, som representerar Sverige från norr till söder, visar på den stora bredd av yrkesroller som finns i byggbranschen, men med en sak gemensamt: de arbetar alla för att göra byggbranschen lite bättre, varje dag. Bland de tre finalisterna har vi Susanne Hallberg, regionchef mitt i den norrländska byggboomen. Vi har Therese Lindström, som har många strängar på sin lyra i form av kontorschef och företagare men även yrkesarbetare och fårbonde i Blekinge. Och vi har Alice Olsson, plattsättare vars dröm om att arbeta i byggbranschen började i pappas gotländska snickarbod, redan vid tre års ålder, och som idag vidareutbildar sig till byggingenjör. 

– För att lyckas nå en jämställd och inkluderande byggbransch måste vi synliggöra fler goda förebilder och visa att vi kämpar med att städa bort det gamla och förlegade. Årets Byggkvinna är en ärofylld och viktig titel, som förhoppningsvis kan ge fler mod att ta sig till byggsektorn, säger Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd Iskad, som är årets nya jurymedlem.

Var med och rösta fram vinnaren Mellan 12-19 april kan den som vill rösta fram Årets byggkvinna i "Folkets röst", en av de sju juryrösterna. Läs mer om finalisterna och rösta på Byggföretagens hemsida.
Vinnaren koras 25 april på Nordbygg by night, ett nätverksmingel som arrangeras av Nordbygg.

Jurydeltagare
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande i SME-utskottet, Byggföretagen 
Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd Iskad
Folkets röst

Mer om Årets byggkvinna
Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram inspirerande förebilder som på olika sätt breddar bilden av vilka som jobbar i byggbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser. Utmärkelsen lanserades 2021. Priset grundades av Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som tillsammans vill verka för att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Tidigare vinnare av Årets byggkvinna: Emmalena Andersson (2021), Malin Söderson (2022), Mariam Mohammedamin (2023)

Kontakter

Bilder

Finalisterna i Årets byggkvinna 2024: Från v. Therese Lindström, Susanne Hallberg och Alice Olsson.
Finalisterna i Årets byggkvinna 2024: Från v. Therese Lindström, Susanne Hallberg och Alice Olsson.
Ladda ned bild

Länkar

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen lanserar skrift om byggprocessen20.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Byggföretagen har tagit fram en skrift som på ett enkelt och pedagogiskt sätt belyser alla steg på resan när ett hus blir till och vilka aktörer som har ansvar för varje steg. - Skriften är en genomgång av stegen som tar ett projekt från idé, genom planskede och genomförande, hela vägen fram till färdig byggnad. Den vänder sig till alla involverade och är ännu en del i Byggföretagens arbete för en högre och jämnare byggtakt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye