Svenska Ishockeyförbundet

Projektet ”Tacklingar inom damishockey” utökas och förlängs

Dela

Inför säsongen 2022/2023 initierades pilotprojektet ”tacklingar inom damishockey”, där en regeländring genomfördes för att tillåta mer fysiskt spel i SDHL samt NDHL. Projektet förlängdes med ett år, och nu har beslut tagits om att fortsätta även nästa säsong.

Under år två för projektet var det tillåtet med utökat fysiskt spel i seniorserierna SDHL och NDHL, samt de regionala damjuniorserierna. En nyhet för säsongen 2024/2025 är att utökat fysiskt spel kommer att tillåtas från U13 och uppåt.

– De utvärderingar som gjorts löpande av det här projektet har varit samstämmiga i att man har upplevt nästintill enbart positiva effekter av projektet. Nu tar vi ett utökat kliv och inkluderar detta i spelarnas utbildning från 13 års ålder, vilket vi tror kommer att leda till att vi får bättre ishockeyspelare och i slutändan ett konkurrenskraftigare Damkronorna, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare Svenska Ishockeyförbundet.

Efter nästa säsong ska en grundlig utvärdering göras av projektet.

– Jag skulle önska att IIHF hakar på och anammar den svenska regeln. Produkten hockey skulle bli bättre med den regeln, för den ger som jag ser det ett naturligt närkampsspel och en fysisk hockey som gynnar det kreativa spelet, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

Projektet har granskats löpande, bland annat med hjälp av intervjuer, ett flertal enkäter med spelare och ledare. Efter första säsongen skrevs en utvärdering av Tobias Stark vid Linné Universitet, med titeln ”Att tackla hjärnspöken”.

– Jag är väldigt positiv till att projektet fortsätter. Vi har slagit in på ett bra spår för utveckling av svensk damhockey. Fortsatt utbildning i fysiskt spel är av yttersta vikt, det gäller både mottagare och utdelare av tacklingar. Detta måste ske i den dagliga verksamheten med hög kvalitet, säger Morgan Johansson, ansvarig för arbetet med spelarnas säkerhet, Svenska Ishockeyförbundet.

– Jag tycker det är väldigt bra att projektet förlängs över kommande säsong. Dels ser vi att det varit bra tillägg under de två senaste säsongerna, dels är det bra att vi får ytterligare ett år att kunna analysera införandet av mer fysiskt spel i damhockeyn. Det är också kul att vi fortsätt är banbrytande inom Sverige genom införandet av detta och jag är övertygad om att det är rätt väg att fortsätta gå, säger Angelica Lindeberg, ligachef SDHL.

Pilotprojektet innebär att svensk ishockey gör en utökad tolkning från IIHF:s regelbok gällande fysiskt spel utmed sargerna samt i samma åkriktning på öppen is. Fortsättningsvis gäller alltjämt IIHF:s regelverk gällande tacklingar på öppen is, där spelarna har motsatt åkriktning. Denna tolkning, som är densamma som de senast två säsongerna, gäller säsongen 2024/2025 i seniorserierna SDHL och NDHL, de fyra regionala juniorserierna, samt flickserier från U13 och uppåt.

null

Mer information

På Svenska Ishockeyförbundets hemsida finns mer information i form av utvärderingar och rapporter. Klicka här.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1912. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle. Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet. Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye