Fackförbundet ST

Fackförbundet ST ifrågasätter Energimyndighetens agerande

Dela

Uppsägningen av en ST-medlem på Energimyndigheten väcker grundläggande frågor om vad en statligt anställd får och inte får göra utanför arbetstid.  Arbetsgivarens har omprövat en säkerhetsklassning efter vad som kan misstänkas vara politiska påtryckningar, och avslutat anställningen med motiveringen att medarbetaren inte uppfyller säkerhetskraven. Därför kräver nu fackförbundet ST överläggning med arbetsgivaren i ärendet och överväger även att anmäla fallet till Justitieombudsmannen.

 - Vår medlem har hela tiden varit öppen med sitt politiska engagemang, och oavsett vad man anser om det i sak så leder arbetsgivarens agerande till att det väcks frågor hos andra medarbetare vad som anses acceptabelt, och vem det är som avgör detta. Grundlagen är glasklar - yttrandefriheten och föreningsfriheten måste respekteras av de statliga arbetsgivarna, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST.

Fackförbundet ST kommer nu att begära överläggning enligt MBL för att arbetsgivaren Energimyndigheten ska redogöra för hur ärendet har hanterats. Förbundet anser att det måste klargöras vad som krävs för att ett politiskt engagemang ska anses vara riskabelt ur säkerhetssynpunkt, och överväger också att anmäla fallet till JO. Norge kan tjäna som en intressant jämförelse, där lagstiftningen tydligt anger att politiskt engagemang inte ska påverka säkerhetsprövningar för statligt anställda. 

Till omständigheterna i detta ärende hör också att ett statsråd, civilförsvarminister Carl- Oskar Bohlin, under processens gång öppet meddelat att han varit i kontakt med Energimyndighetens generaldirektör om ärendet. Fackförbundet ST menar att agerandet väcker frågor om var gränsen går för ministerstyre.

 - Säkerhetsbedömningen ska inte göras av det politiska parti som för stunden sitter vid makten. Det får heller inte vara en godtycklig bedömning. Om det är otydligt hur och på vilka grunder säkerhetsprövningar görs leder det till att det skapas en tystnadskultur i den svenska statsförvaltningen. Det måste vi motarbeta på alla sätt, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef för Fackförbundet ST.

Bakgrund

En provanställd medarbetare på Energimyndigheten fick sin säkerhetsklassade provanställning avslutad i förtid efter att uppgifter i media ifrågasatt säkerhetsprövningen. Personen, som är ST-medlem, hade varit öppen med sitt politiska engagemang från början, men efter uppmärksamheten meddelade arbetsgivaren att provanställningen skulle avslutas omedelbart med motiveringen att medarbetarens säkerhetsklassning dragits tillbaka. Beslutet att avsluta anställningen meddelades efter att civilförsvarministern på plattformen X skrivit att han försäkrat sig om att ärendet nu hade hanterats korrekt.

Kontakter

Om oss

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Informationsplikt varken rättssäkert eller effektivt12.3.2025 08:49:22 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST avstyrker införandet av en informationsplikt för statliga tjänstemän att rapportera personer som saknar tillstånd att vistas i landet. Förbundet menar att förslaget undergräver rättssäkerheten, och anser dessutom att den bakomliggande utredningen inte kunnat visa hur informationsplikten på ett effektivt sätt skulle minska skuggsamhället. Det skriver förbundet i sitt remissvar på utredningen Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll (SOU 2024:80).

Fackförbundet ST kräver slopad karensdag10.3.2025 16:00:44 CET | Pressmeddelande

Dagens karensdag leder till stor ojämlikhet mellan den som alltid måste vara på plats på jobbet och den som kan arbeta hemifrån. När Fackförbundet ST idag lämnar över yrkanden till arbetsgivarparterna inom högskoleområdet och järnvägsinfrastruktur, är slopad karensdag därför ett av de viktigaste förhandlingskraven. ST vill också genomföra en arbetstidsförkortning och utöka möjligheten att arbeta på distans.

Fackförbundet ST stämmer staten för Rebellmammans uppsägning4.3.2025 13:02:08 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST har idag lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt för att Energimyndigheten skiljde den så kallade Rebellmamman från sin anställning vid myndigheten. ST menar att anställningens avslutning är en repressalie för att hon nyttjat sin yttrandefrihet och demonstrationsfrihet, och därigenom har staten kränkt hennes grundläggande fri- och rättigheter. För hennes räkning kräver fackförbundet ST ett skadestånd om 200 000 kronor, samt ersättning för förlorad arbetsinkomst för fem månader.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye