Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan: Läslust och skaparglädje när Lena Sjöbergs illustrationer visas på Norrköpings Konstmuseum

Dela

Möt den prisbelönta författaren och illustratören Lena Sjöbergs magiska bildvärldar i utställningen Berätta! Berätta! på Norrköpings Konstmuseum 27 april–3 november. Utställningen är en del i Konstmuseets och stadsbibliotekets arbete med att skapa läslust och skaparglädje hos barn och unga.

Bild: Lena Sjöberg, Vargsången, 2022.
Bild: Lena Sjöberg, Vargsången, 2022.

Med underfundig humor och värme skapar Lena Sjöberg bildvärldar som väcker igenkänning och förundran. Här berörs existentiella frågor och det vardagliga blir till nya spännande världar att upptäcka. Lena Sjöbergs böcker talar till läsare i alla åldrar och i utställningen presenteras originalverk tillsammans med  läsexemplar av böckerna.

– Jag vill att mina böcker ska vara en del av barns liv och vardag med glädje, sorg, liv och död. Min uppfattning är att barn klarar både lätta och svåra ämnen, det viktiga är att jag som bokskapare inte lämnar dem i sticket. Boken måste ge barnen de svar de behöver, säger Lena Sjöberg, illustratör och författare.

– Konstmuseet och stadsbiblioteket har länge arbetat tillsammans med böcker och bilder för att väcka läslust och skaparglädje. Med utgångspunkt i Lena Sjöbergs fantasirika och poetiska verk i utställningen Berätta! Berätta! kommer vi nu att erbjuda dramatiserade sagoläsningar, visningar, babyaktiviteter och konserter för alla åldrar, säger Margareta Gustafsdotter, bibliotekarie.

Media hälsas varmt välkomna på pressvisning!
Datum: torsdag 25 april
Tid: 10.00–11.30
Plats: Norrköpings Konstmuseum
Medverkande: Lena Sjöberg, illustratör och författare, Helena Persson, museichef, Margareta Gustavsdotter, bibliotekarie, Emma Mases, museilektor, Kristina Arnerud Mejhammar, intendent.

På lördag den 27 april invigs Berätta! Berätta! med ett festligt vernissagekalas för hela familjen. Under utställningsperioden genomförs ett späckat program med läslust och skapande i fokus.

Om Lena Sjöberg
Lena Sjöberg (f.1970) är en av Sveriges främsta skapare av illustrerade böcker för barn, ungdomar, vuxna och djur. Flera av hennes verk har tonsatts och hon har också illustrerat texter av andra författare, exempelvis Astrid Lindgrens populära Vargsången ur Ronja Rövardotter.
Hon debuterade år 2005 och har sedan dess gett ut ett trettiotal böcker. Lena Sjöberg har Augustnominerats två gånger, prisats av Svensk bokkonst fem gånger och mottagit Elsa Beskowplaketten för sina lyriska bilderböcker. Hennes böcker är översatta och utgivna i 15 länder.

Berätta! Berätta! är producerad av Lena Sjöberg tillsammans med Norrköpings Konstmuseum och Norrköpings stadsbibliotek och ingår som en del av projekten Bokstart och Läskul, med stöd av Kulturrådet.

Kontakt:
Lena Sjöberg
Titel: illustratör och författare
Telefon: 0706-62 45 13

Margareta Gustavsdotter
Titel: bibliotekarie Norrköpings stadsmuseum
Telefon: 0767-72 84 20

Matilda Glans
Titel: intendent marknadsföring och program, Norrköpings Konstmuseum
Telefon: 0730-20 26 04

______________________________________________________________________________________

Avsändare: Lana Brunell, pressansvarig
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Lena Sjöberg, Cirkusloppor på luffen, 2013.
Lena Sjöberg, Cirkusloppor på luffen, 2013.
Ladda ned bild
Lena Sjöberg, Under ett rabarberblad, 2016.
Lena Sjöberg, Under ett rabarberblad, 2016.
Ladda ned bild
Lena Sjöberg, Vargsången, 2022.
Lena Sjöberg, Vargsången, 2022.
Ladda ned bild
Cirkusloppor på luffen, 2013.
Cirkusloppor på luffen, 2013.
Ladda ned bild

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Kommunen förbereder sig för tydligare lagkrav på aktivitet för försörjningsstöd15.5.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Socialdepartementet ska presentera en utredning som föreslår hur ett tydligare aktivitetskrav för att ha rätt till försörjningsstöd kan införas. Kompetensförsörjningsnämnden beslutade därför i dag, den 15 maj, att ge kompetensförsörjningskontoret i uppdrag att ytterligare utveckla sitt arbete med aktivitet vid försörjningsstöd inför den väntade lagförändringen.

Pressinbjudan: Boklansering och konstnärssamtal med projektet Blicka mot Blacka13.5.2024 13:32:21 CEST | Pressmeddelande

Onsdag den 15 maj presenteras konstprojektet Blicka mot Blacka i en helt ny bok, med lansering på Skärblacka bibliotek. Konstprojektet tar avstamp i både det historiska och det nutida Skärblacka, där konstnärerna Anna Märta Danielsson och Mika Liffner i en gemensam konstnärlig process samverkat med boende och lokala aktörer. Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum och Östergötlands museum med finansiering av Region Östergötland.

Förskolan fortsätter sin anpassning till en förändrad befolkningsutveckling8.5.2024 14:19:02 CEST | Pressmeddelande

Under utbildningsnämndens sammanträde, onsdag den 15 maj, ges information om det fortsatta arbetet med att anpassa förskolans organisation till en betydligt lägre befolkningsprognos än vad Norrköping haft fram till 2023. Utbildningsnämnden genomför tillsammans med utbildningskontoret ett strategiskt arbete som syftar till att upprätthålla och stärka kvalitén inom förskolan genom effektivt lokalutnyttjande och förtätande av befintlig kompetens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye