Ny undersökning: Neddragningar inom välfärden skapar stor oro
Enligt en ny undersökning upplever en majoritet av de tillfrågade (54 procent) neddragningar inom hälso- och sjukvården. Särskilt påtaglig är upplevelsen hos äldre som grupp.

Flera av landets regioner har lagt varsel om stora uppsägningar av sina medarbetare. Även i kommunerna väntar neddragningar. Det är nu något som allt fler märker av i vardagen, i synnerhet personer över 65 år. Det visar en undersökning som genomförts av analysföretaget Infostat på uppdrag av fackförbundet Vision.
En överväldigande majoritet, 92 procent, av de som upplever att det sker neddragningar i välfärden är samtidigt oroliga över en försämrad kvalitet inom hälso- och sjukvården. För att kunna behålla kvaliteten i verksamheterna behöver kompetensen behållas, anser Vision:
– En alltmer pressad verksamhet leder till försämrad arbetsmiljö. När befintliga medarbetare och unga väljer bort välfärden som arbetsplats spelar det ingen roll vad lagstiftningen utlovar för sjukvård, socialt skyddsnät eller skola. Det ser jag som den långsiktigt oåterkalleliga konsekvensen av pågående nedskärningar och besparingar, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
De upplevda nedskärningarna i välfärden påverkar också graden av tilltro till de politiska beslut som fattas i kommuner och regioner. Mer än hälften (51 procent) av de som upplever att det sker neddragningar känner inte särskilt stor tillit till att kommun- eller regionpolitikerna fattar rätt beslut. En fjärdedel (24 procent) svarar att de inte alls litar på att rätt beslut fattas.
– Tre av fyra medborgare som uttrycker bristande tillit till våra beslutsfattare signalerar att man är tveksam till riktningen som utvecklingen går i. Man vill kunna känna sig trygg med att få en jämlik och kvalitativ vård oavsett var i landet man råkar bo. Regeringen behöver se till att kommuner och regioner får goda planeringsförutsättningar – som möter förväntningarna även i kristider, säger Veronica Magnusson.
Mer information om undersökningen:
I undersökningen har 1 500 personer över hela Sverige tillfrågats om deras syn på neddragningar i välfärden.
- 50 procent av de svarande upplever nedskärningar i skolan och 46 procent i äldreomsorgen.
- De flesta som upplever att det sker neddragningar i välfärden är oroliga över att kvaliteten kommer att försämras.
- 92 procent anger att de tror att hälso- och sjukvården kommer att påverkas i ganska stor eller mycket stor omfattning. För äldreomsorgen är motsvarande siffra 89 procent, för skolan 87 procent och för socialtjänsten 81 procent.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.
Kontakter
Caroline CederquistPress - och opinionschef
Tel:076 130 89 97Tel:08 789 63 42caroline.cederquist@vision.seMaria MartinssonPressekreterare
Tel:08 789 64 77Tel:070 655 50 48maria.martinsson@vision.seBilder

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.
Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO.
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
Vårbudgeten: Vision saknar långsiktiga investeringar i välfärd och klimat15.4.2025 09:54:35 CEST | Pressmeddelande
Trots stora nedskärningar och varsel i kommuner och regioner saknas stora välfärdssatsningar i regeringens vårbudget. - Det är feltänkt och dyrt att inte investera i välfärdens personal och arbetsmiljö, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Nytt avtal säkrar löneökningstakten för Visions medlemmar i kommuner och regioner7.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision och arbetsgivarparterna SKR och Sobona är överens om ett nytt kollektivavtal för cirka 220 000 anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär löneökningar i nivå med industrins märke på 6,4 procent över två år, satsning på individuella kompetensplaner samt ett gemensamt arbete för att se över möjligheten att införa tidkonton.
Vision kommenterar Klimatpolitiska rådets rapport 2025: Viljan finns - regeringen måste visa ledarskap20.3.2025 15:33:31 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådets årliga granskning visar att regeringens politik inte leder mot klimatmålen som riksdagen beslutat om. Regeringens politik har under sin mandatperiod motverkat målen, bland annat genom ökade utsläpp från transportsektorn. Fackförbundet Vision efterlyser ett tydligt ledarskap, satsningar på järnväg och billigare resor med kollektivtrafik.
Vision: Insatser utan samtycke inom socialtjänsten skadar tilliten20.3.2025 09:18:47 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision är starkt kritiskt till ett nytt lagförslag inom socialtjänsten om insatser till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas. Vision menar att förslaget riskerar att skada socialtjänstens långsiktiga arbete med att stötta barn och vårdnadshavare.
Kvinnors gratisarbete fortsätter öka4.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Utvecklingen för jämställda löner har stannat av. Sverige har backat fem år i tiden och klockslaget när kvinnor slutar få betalt för sitt arbete har fastnat på 16:12. Det visar Lön hela dagens årliga uträkning som presenteras i dag. – Det ligger på lokala politiker och arbetsgivare att se till att kvinnor i hela landet får jämställda löner, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum