Installatörsföretagen

Bedrövligt att regeringen inte stimulerar bygg- och installationsbranschen

Dela

Byggkrisen slår hårt mot Sverige och samhällsbyggnadsbranschen genom ökade uppsägningar och konkurser. Ändå använder regeringen inte något av reformutrymmet på 16,8 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för att stimulera branschen.

Installatörsföretagen vill se ett mer omfattande renoveringspaket för AB Sverige. I det ingår bland annat att utvidga rotavdraget permanent och att det återställs till 50 procent, samt en stor satsning på energieffektivisering.

– Ett kraftfullt renoveringspaket skulle lindra problemen i samhällsbyggnadsbranschen då den arbetskraft som nu inte bygger nytt i stället kan användas till att renovera och energieffektivisera eftersatta fastigheter. Dessutom skulle det bidra till att vi tar stora steg till att klara energiomställningen då en av de stora lösningarna är att minska vår energianvändning, avslutar Ola Månsson.

Här och nu ser vi hur byggkrisens leder till ökad arbetslöshet och att allt fler företag i samhällsbyggnadsbranschen går i konkurs. Men det kan också få stora effekter framåt, inte minst när det kommer till bostadsbrist och kompetensflykt. 

– Varje dag går sju byggbolag i konkurs. Regeringen måste inse att det är viktigare än någonsin att hålla bygghjulen rullande för att branschen inte ska förlora erfaren kompetens. Inte bara för behovet i dag utan också de stora kompetensbehoven vi ser framåt. Då krävs det stora statliga stimulanser. Vårändringsbudgeten är tyvärr en missad chans. Det är bedrövligt, säger Installatörsföretagens vd Ola Månsson. 

Om man ser till hur många utbildade VVS-montörer som får lärlingsplatser är den nedåtgående trenden tydlig. Mellan februari och december 2023 minskade antalet lärlingsplatser med 40 procent jämfört med året innan då företagen anser att de inte har möjlighet att ta emot lärlingar längre. Detta i en bransch som ser ett omfattande behov av arbetskraft framåt.

– Det vore ett dråpslag mot branschen om en stor andel VVS-montörer och elektriker väljer att lämna branschen. Ska Sverige klara klimat- och energiomställningen spelar installationsbranschen en nyckelroll. Men då måste vi säkerställa att det finns tillräckligt många i branschen som kan göra jobbet, säger Ola Månsson. 

Positiva delar i vårändringsbudgeten är regeringens satsningar på 2 000 nya platser till regionalt yrkesvux och ytterligare 100 miljoner kronor till Klimatklivet för utbyggnad av laddinfrastruktur. 

Nyckelord

Kontakter

Installatörsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för installationsbranschen och en del av Svenskt Näringsliv. Vi representerar 3 700 medlemsföretag med närmare 56 000 medarbetare som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi finns i våra medlemsföretags vardag och jobbar för deras framtid. Hos oss samlas företag som steg för steg gör världen mer hållbar genom elektrifiering, energieffektivisering och smarta installationer. Det är vi som gör energi- och klimatomställningen möjlig.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

Utvidgat lönegolv försenar elnätsutbyggnaden17.4.2024 10:55:06 CEST | Pressmeddelande

Fram till 2033 räknar Svenska Kraftnät med att det krävs investeringar i elnäten på omkring 170 miljarder kronor. Samtidigt riskerar ett nytt lönegolv för arbetskraftsinvandrare att leda till att tio procent av de elektriker som bygger och underhåller Sveriges elnät får lämna Sverige. Detta blir ett dråpslag för elnätsutbyggnaden och förslaget borde därför kastas i papperskorgen, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Byggkris spiller över på installationsbranschen – men ljusning finns8.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den totala installationsvolymen minskade med 10 procent under 2023 och kommer att fortsätta minska något under 2024, det visar Installatörsföretagens senaste konjunkturrapport Marknadsläget. Det halverade bostadsbyggandet får effekter på installationsbranschen och många företag skiftar nu fokus från nybyggnation till andra verksamhetsområden. Samtidigt visar rapporten att de norrländska industrisatsningarna innebär en mer positiv utveckling för branschen i norr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye