Almega

Almega om vårbudgeten: Sverige behöver långsiktiga reformer för tillväxt, inte kortsiktiga insatser

Dela

I dag presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition, inklusive vårändringsbudgeten. Även denna gång utan några långsiktiga strukturreformer. “Sverige halkar efter. Vi vill se reformförslag som stärker tillväxten och ger förutsättningar för jobb och företagande”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

Fredrik Östbom, näringspolitisk chef, Almega

– Vissa skrivningar i vårpropositionen är bra, som att regeringen kommer fortsätta återupprätta arbetslinjen genom ytterligare sänkt skatt på arbete och att det bara är genom ökad tillväxt som vi kan möte de stora resursbehov vi har framför oss. Dock får vi vänta till höstbudgeten innan de konkreta förslagen kommer, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

Enligt Almegas genomgång av vårbudgeten genomsyras den av en försiktighet kring satsningar och visioner för att främja Sveriges tillväxt och öka drivkrafterna för jobb och företagande.

– Det är bekymmersamt att regeringen inte presenterar några långsiktiga reformer för att minska de höga kostnaderna för att anställa personal, trots att vi vet att Sverige har bland Europas högsta arbetsgivaravgifter, säger Fredrik Östbom.

Tillväxten i Sverige, som varit svag sedan finanskrisen, väntas i år bli lägst i hela EU. Efter att inte haft full sysselsättning på 30 år, är den svenska arbetslösheten EU:s tredje högsta. Och i OECD:s välståndsliga har Sverige halkat ned från fjärde till tolfte plats, den lägsta placeringen hittills.

– Om Sverige även fortsättningsvis ska vara ett föregångsland krävs det både politisk vilja och en betydligt högre reformtakt. Sverige tappar mark, men tyvärr är det lite i regeringens vårproposition som tyder på att de ens försöker vända utvecklingen. Sverige kan inte vänta, och det borde inte heller regeringen göra, säger Fredrik Östbom.

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega: Tjänstefieringen möjliggör oändlig tillväxt i en ändlig värld10.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Oändlig tillväxt i en ändlig värld är en omöjlighet! Det har länge varit ett vanligt förekommande påstående som sägs förklara varför vi måste ge upp tanken på en stigande levnadsstandard. I en ny idéskrift utmanar Almega denna syn. “Genom tjänstefieringen kan vi både höja välståndet och minska utsläppen. Det omöjliga har blivit möjligt”, säger Fredrik Segerfeldt, Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye