Almega

Almega om vårbudgeten: Sverige behöver långsiktiga reformer för tillväxt, inte kortsiktiga insatser

Dela

I dag presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition, inklusive vårändringsbudgeten. Även denna gång utan några långsiktiga strukturreformer. “Sverige halkar efter. Vi vill se reformförslag som stärker tillväxten och ger förutsättningar för jobb och företagande”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

Fredrik Östbom, näringspolitisk chef, Almega

– Vissa skrivningar i vårpropositionen är bra, som att regeringen kommer fortsätta återupprätta arbetslinjen genom ytterligare sänkt skatt på arbete och att det bara är genom ökad tillväxt som vi kan möte de stora resursbehov vi har framför oss. Dock får vi vänta till höstbudgeten innan de konkreta förslagen kommer, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

Enligt Almegas genomgång av vårbudgeten genomsyras den av en försiktighet kring satsningar och visioner för att främja Sveriges tillväxt och öka drivkrafterna för jobb och företagande.

– Det är bekymmersamt att regeringen inte presenterar några långsiktiga reformer för att minska de höga kostnaderna för att anställa personal, trots att vi vet att Sverige har bland Europas högsta arbetsgivaravgifter, säger Fredrik Östbom.

Tillväxten i Sverige, som varit svag sedan finanskrisen, väntas i år bli lägst i hela EU. Efter att inte haft full sysselsättning på 30 år, är den svenska arbetslösheten EU:s tredje högsta. Och i OECD:s välståndsliga har Sverige halkat ned från fjärde till tolfte plats, den lägsta placeringen hittills.

– Om Sverige även fortsättningsvis ska vara ett föregångsland krävs det både politisk vilja och en betydligt högre reformtakt. Sverige tappar mark, men tyvärr är det lite i regeringens vårproposition som tyder på att de ens försöker vända utvecklingen. Sverige kan inte vänta, och det borde inte heller regeringen göra, säger Fredrik Östbom.

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almegas nya EU-program: Låt oss göra Europa en tjänst13.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

I EU, precis som i Sverige, är företagen en förutsättning för välstånd. Politikerna måste därför ta tag i de problem som tornar upp sig inför unionens företagare. “Med vårt nya EU-program vill vi ge de svenska EU-parlamentarikerna både insikter och förslag på reformer som kan skapa ett konkurrenskraftigt EU och därmed ett starkare Sverige”, säger David Wästberg, näringspolitisk expert, Almega.

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye