Kommunal

Regeringen sviker kvinnorna i sin budget

Dela

Idag presenterade regeringen sin vårbudget. Fackförbundet Kommunal anser att regeringen bryter sitt löfte om att inte svika välfärden.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Foto: Kommunal

– Ulf Kristersson lovade att denna regering inte skulle svika välfärden. Han lovade att vården, skolan och omsorgen inte skulle lämnas åt sitt öde. Statsministern bryter tyvärr sitt löfte till alla de hundratusentals välfärdsarbetare som Kommunal organiserar. I vårbudgeten tillförs inte de medel som behövs för att stoppa den välfärdsslakt som planeras runt om i landet. Välfärdskrisen är nu ett faktum, säger Malin Ragnegård.

Redan idag finns det stora brister i den svenska välfärden, vilket lett till att allt fler svenskar själva vårdar sina anhöriga och antalet spås växa i framtiden.

Mer än var fjärde svensk i åldern 45 till 70 år hjälper en äldre anhörig minst en gång i veckan, det visar en undersökning gjord av Infostat på uppdrag av Kommunal. Det innebär att drygt 840 000 svenskar vårdar en äldre anhörig.  

Var fjärde person känner sig dessutom otillräcklig för att han eller hon inte kan hjälpa sin anhörige i tillräckligt stor utsträckning, något Kommunal menar visar på att omsorgsbehoven för den äldre är så pass stora att kommunen behöver ansvara för omsorgen.

Nästan sju av tio som vårdar en anhörig uppger att de hellre hade sett att den anhörige skulle få professionell omsorg framför anhörigvård.

Samtidigt visar statistik att allt färre får ta del av den kommunala äldreomsorgen. Andelen som bor på särskilt boende bland personer som är över 80 år har halverats sedan 2000 enligt Rådet för kommunala analyser, från 22 procent till 11 procent.

Kommunal varnar för att bristerna i välfärden blivit en jämställdhetsfråga, även i hemmet. När välfärden brister behöver allt fler äldre få hjälp och omsorg av nära anhöriga. Det kan handla om att få mat och medicin men även att sköta hygienen eller hålla i vårdkontakter. Det här påverkar sysselsättningen i samhället och riskerar att begränsa kvinnors arbetsförmåga.

– Det här är en frihets- och jämställdhetsfråga. Välfärdsstaten är ju till för att vi själva ska få bestämma över våra liv samtidigt som våra anhöriga får en bra och kvalitativ omsorg. Men denna välfärdsslakt riskerar vi inte bara brukarna och personalen i välfärden, vi riskerar att vrida tillbaka klockan 50 år i jämställdhetsarbetet där kvinnor förväntades stanna hemma för att ta hand om barnen och de äldre, säger Malin Ragnegård.

Om undersökningen:

Undersökningen har utförts av Infostat på uppdrag av Kommunal. Målgruppen var allmänheten 45–70 år och 1500 intervjuer genomfördes 18–24 mars 2024.

Intervjuerna har genomförts i en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet.

Nyckelord

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Ladda ned bild

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa11.3.2024 13:06:00 CET | Pressmeddelande

Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även oroliga för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal gjort.

Var femte utsätts för hat och hot på jobbet – på grund av etnisk bakgrund30.1.2024 09:34:16 CET | Pressmeddelande

De negativa attityderna mot människor med utländsk bakgrund har förstärkts under de senaste åren – i samhället, men också på arbetsplatserna. Det visar Kommunals senaste rapport – ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” som också presenterar siffror på att utlandsfödda medlemmar löper avsevärt större risk att utsättas för olika former av trakasserier och diskriminering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye