Kommunal

Sveriges vanligaste arbetare har inte råd med jul

Dela

Efter en tid med hög inflation befinner sig Sverige i en fortsatt tuff ekonomisk situation med ett högt kostnadsläge. Reallönetappet är stort och påverkar många medlemmar i Kommunal. De ökande utgifterna tvingar många i välfärden till tuffa prioriteringar – inte minst nu i juletider. Enligt Kommunals beräkningar skulle en ensamstående undersköterska gå back 3 900 kr om hon spenderade lika mycket på mat, paket och julgran som den genomsnittliga svensken.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Foto: Kommunal

– Julen ska vara en tid för glädje, familj och god mat. Men för många välfärdsarbetare börjar högtiden mer likna en episod ur Karl-Bertil Johanssons jul. Där den ansträngda ekonomin gör att man tvingas välja mellan julmat och paket till barnen, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

När den genomsnittliga svensken planerar att lägga 6 800 kr på julen har Sveriges vanligaste yrkesgrupp inte ens råd med hälften av det. För många välfärdsarbetare skapar det här stor ekonomisk stress och dåligt samvete. Man vill kunna erbjuda sina barn ett klassiskt julfirande när man ser hur andra familjer agerar inför julen.

– I valrörelsen användes en falukorv som exempel för hur orimligt dyrt allt blivit. Nu, två höstbudgetar senare, tvingar det ekonomiska läget många undersköterskor att välja mellan sill eller prinskorv på julbordet. Men då är det tyst från regeringen, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Kommunal menar att situationen har blivit så illa som den blivit på grund av en passivitet från regeringen. I stället för att prioritera välfärdsarbetarna och deras ansträngda ekonomi har man lagt pengar på att sänka skatten för sig själva. Kommunal kräver därför att regeringen agerar. 

Kommunals krav:

  1.  Avskaffa karensavdraget för gott. Karensavdraget är en klasslagstiftning. Många medlemmar i Kommunal arbetar i kontaktyrken, och drabbas hårt ekonomiskt när de behöver sjukskriva sig. De kan inte jobba hemifrån när de är sjuka. 
  2. Förstärk och indexera barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet. Höjda levnadsomkostnader slår hårt mot barnfamiljer med små marginaler och särskilt hårt mot ensamstående, man ska inte behöva välja mellan pålägg på barnens mackor eller mjölk i deras glas.

Tabeller och fakta:

År 2023 arbetade 262 600 personer som undersköterskor eller vårdbiträden enligt siffror från SCB vilket gör yrket Sveriges vanligaste yrkesgrupp. I genomsnitt tjänade dessa personer 24 900 kronor per månad i grundlön år 2019 och 28 500 kronor år 2024.

Under perioden ökade undersköterskornas och vårdbiträdenas grundlöner med i genomsnitt 14 procent medan inflationen ökade med 24 procent. För att ha samma köpkraft år 2019 som 2024 borde lönerna i stället ha ökat med i genomsnitt 2 400 kronor mer än vad de gjorde under perioden. Samtidigt har barn- och bostadsbidraget inte höjts sedan 2018 respektive 1996.

Givet att man inte drabbas av sjukdom, VAB eller annat så återstår 2900 kr till för allt som hör julen till och oförutsedda händelser som tandvård och dylikt. Enligt Nordea planerar den genomsnittliga svensken lägga 3900 kr på julklappar och 2900 för julmat, julgran och pynt. Sammanlagt är det 6800 kr, vilket motsvarar ungefär 10% av en chefs medelgrundlön.

Viktat medel av grundlön för undersköterskor och vårdbiträden samt chefer:

Undersköterskor och vårdbiträden, viktad medelgrundlön 

Chefer, viktad medelgrundlön 

Belopp 2019 

24 900 kr 

57 400 kr  

Belopp 2024* 

28 500 kr 

67 000 kr 

Nominell förändring 

14 %  

17 % 

Inflation (KPI)** 

24 % 

24 % 

Reell förändring  

-10 % 

-7 % 

* 2023 års viktade medellön uppräknad med märket för 2024 (3,3 procent) med hänsyn tagen till personalsammansättning 
** 2023 års KPI uppräknad med Riksbankens prognos för KPI För 2024 (2,7 procent) 
Källa: SCB Lönestrukturstatistik, SCB Konsumentprisindex, Konjunkturinstitutets prognosjämförelse samt egna beräkningar 

Intäkter och kostnader

Belopp

Grundlön (brutto)

28 500 kr

Grundlön (netto)*

22 400 kr

Barnbidrag

1 250 kr

Underhållsstöd

1 700 kr

Summa intäkter

25 350 kr

Hyra

-7 100 kr

Mat & övr. **

-10 700 kr

Hushållets gemensamma kostnader

-4 200 kr

Fack & A-kassa

-500 kr 

Summa utgifter

-22 500 kr

Kvar till jul

2850 kr

* Skatt beräknad för en boende i Halmstad, vars kommunalskattesats är närmast rikssnittet. Lönen bygger på heltidsarbete och inkluderar inga avdrag för karens eller vård av barn 
** Ensamstående vuxen 40 år som gör all mat hemma, barn 10 år som äter all mat hemma förutom i skolan
Källa: Försäkringskassan, Konsumentverket, Nordea, SCB Lönestrukturstatistik, Skatteverket samt egna beräkningar 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Foto: Kommunal
Ladda ned bild

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye