Ticket

Osäkert världsläge styr svenskarnas val av resmål

Dela

Oroligheter i omvärlden minskar inte svenskarnas reslust, men spelar in på valet av destination och restyp, detta enligt resebyrån Tickets SIFO-undersökning. Den viktigaste faktorn vid val av resmål är att det är tryggt och säkert, svarade 40 procent, tätt följt av priset på resan och att det finns direktflyg tillgängligt – tre restrender som tydligt speglar vår samtid.  

Svenskarna väljer trygga resmål i en orolig omvärld
Svenskarna väljer trygga resmål i en orolig omvärld

Trots att de senaste åren kantats av yttre omvärldsfaktorer som pandemi, krig och ansträngt ekonomiskt läge ses inga tendenser till att reslusten dalar. Det som påverkas är i stället svenskarnas resebeteende och val av destinationer.

- Reslusten bland svenskar är fortsatt hög, och vi ser inga tecken på avmattning av resandet – tvärtom. Dock ser vi att valen av resmål påverkas. 2024 präglas av längtan efter det trygga, och det osäkra världsläget gör att resmål som upplevs säkra gynnas, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Enligt Tickets SIFO-undersökning förra året var ”priset på resan” den enskilt viktigaste faktorn vid val av resmål, medan ”att det är tryggt och säkert” nu har gått om och intagit förstaplatsen. På tredje plats kommer ”att det finns direktflyg och/eller enkla förbindelser”.

- Vi ser tydligt att samtiden speglar topp tre av de viktigaste faktorerna vid val av resmål. En orolig omvärld och ett ansträngt ekonomiskt läge gör att vi prioriterar trygghet, pris och smidighet. Spanien är ohotad etta som det mest bokade semesterlandet, följt av Grekland. Europa i stort fortsätter att öka i popularitet, med en ökning på 14 procent jämfört med förra året, säger Sofia Eddelid.

Kontakter

Bilder

Svenskarna väljer trygga resmål i en orolig omvärld
Svenskarna väljer trygga resmål i en orolig omvärld
Ladda ned bild
Välbekanda resmål såsom Kanarieöarna lockar svenskarna
Välbekanda resmål såsom Kanarieöarna lockar svenskarna
Ladda ned bild
Ladda ned bild
De viktigaste faktorerna vid val av resmål för svenskarna 2024
De viktigaste faktorerna vid val av resmål för svenskarna 2024
Ladda ned bild

Ticket Privatresor är Nordens största privatresebyråkedja med en omsättning på ca 6,5 miljarder kr, som ägs av det privata investmentbolaget Braganza. Under varumärkena Ticket, Airngo och Charter erbjuder vi marknadens bästa utbud av resor från över 400 olika flygbolag, charterbolag, researrangörer, rederier, hotell och hyrbilsföretag. Verksamheten drivs idag genom 16 sajter i 10 länder tillsammans med ett 70-tal butiker i Sverige och Norge där online och butik samverkar under en omnikanal-strategi. Marknadsandelen uppgår till cirka 25 procent av alla privatresor sålda genom fysiska resebyråer och nätresebyråer i Sverige. Bolaget har ca 350 årsanställda.

Följ Ticket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ticket

Upptäckarlusten stiger hos svenskarna – allt fler vill besöka nya resmål12.6.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Sol- och badresor ligger svenskarna varmt om hjärtat, och den viktigaste orsaken till att resa utomlands är för att få sol och värme. Sedan pandemin har svenskarna prioriterat välbekanta resmål till förmån att upptäcka nytt, en trend som nu ses mattas av. Att upptäcka nya resmål hamnar i år nummer två på listan över de viktigaste anledningarna till att resa utomlands, jämfört med en fjärdeplats 2023. Detta enligt Tickets SIFO-undersökning.

Sommarens hetaste citydestinationer – ökade bokningar till europeiska storstäder5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sommarsemestrarna står för dörren, och trycket på resor är högt. Sol- och badresor ligger alltid varmt om svenskarnas hjärtan under sommarmånaderna – men även sommar i storstäder lockar. Bokningar till storstäder mellan juni-augusti har ökat med 9 procent jämfört med samma period 2023, där destinationer som erbjuder både storstadspuls och strandliv toppar listan. Detta enligt färsk statistik från resebyrån Ticket.

Mest populära sommarresorna – hit reser svenskarna29.5.2024 09:25:23 CEST | Pressmeddelande

Sommarens semesterresor domineras av resmål runt Medelhavet, där Spanien är i spetsen med både Malaga, Palma och Alicante. Restrycket är fortsatt starkt, där sommarens bokningar har ökat med 10 procent jämfört med samma period förra året. Topplistan domineras helt av europeiska resmål, vilket talar för att trenden med närliggande resmål håller i sig. Detta visar färsk statistik från resebyrån Ticket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye