Plan för fler förvarsplatser klar
Migrationsverket har nu redovisat till regeringen hur utbyggnaden av antalet förvarsplatser kan se ut de närmaste åren. Det finns en konkret plan för upp till 750 platser och målet är 1 000 platser totalt. Samtidigt fortsätter myndigheten utvecklingsarbetet för att skapa en tryggare och säkrare miljö för personal och förvarstagna.
Regeringens målsättning är att Migrationsverkets förvar ska ha totalt 1 000 platser för personer som ska återvända. Nu har Migrationsverket enligt uppdrag redovisat en plan till regeringen för hur och var antalet platser ska utökas.
– En utökad förvarskapacitet är en viktig del i arbetet med att öka återvändandet för såväl Migrationsverket som Polismyndigheten. Med de ekonomiska resurser vi har fått kommer vi att kunna öka till cirka 750 platser de kommande åren, säger generaldirektör Maria Mindhammar.
Ökningen sker i flera steg. Utöver tidigare aviserad utökning vid förvaren i Mölndal och Flen planerar Migrationsverket att bygga 80 nya förvarsplatser i närhet till Arlanda (se faktaruta nedan). Redovisningen visar både hur det ska gå till och hur kapaciteten skulle kunna öka med ytterligare drygt 250 platser.
– För att uppnå 1 000 platser krävs både ekonomiskt tillskott och ett tydligt och tidigt besked så att vi samlat kan börja planera för en större utbyggnad och lokalisering av kapaciteten i god tid, säger Maria Mindhammar.
För den framtida utbyggnaden har Migrationsverket identifierat tre områden som särskilt lämpliga: i närheten av Arlanda flygplats, Malmö och Luleå.
Samråd i frågan har skett med bland annat Polismyndigheten och Kriminalvården och dialoger kommer att fortsätta även med andra aktörer – kommunala, statliga och privata – som kan komma att beröras av en utbyggnad.
Det är många faktorer som behöver tas i beaktande i planeringen av fortsatt utbyggnad. Parallellt med att skapa fler förvarsplatser har Migrationsverket i uppdrag av regeringen att planera för ett reformerat mottagningssystem och att etablera återvändandecenter, vilket kan komma att påverka var de nya förvarsplatserna ska placeras.
Även EU:s migrations- och asylpakt som nyligen godkänts i EU-parlamentet kan komma att påverka hur Migrationsverket behöver utveckla förvarsverksamheten och anpassa lokaliseringen av förvar.
Samtidigt som antalet platser på förvaren ska utökas fortsätter också utvecklingsarbetet för att bedriva förvarsverksamheten på ett tryggt och säkert sätt för både medarbetare och förvarstagna.
– Vi befinner oss i en period av kraftig expansion av förvaren och då är det viktigt att behålla vårt fokus på arbetsmiljö, kompetensutveckling och säkerhet på förvaren – inte minst för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare nu och framåt, säger Maria Mindhammar.
Läs hela redovisningen på Migrationsverkets webbplats
Fakta – förvar
Beslut om förvar används i huvudsak för att säkerställa att en person är tillgänglig för att kunna genomföra ett beslut om avvisning eller utvisning (beslut om återvändande). Migrationsverket arbetar i första hand med att förmå den enskilda individen att medverka till ett självmant återvändande. När det behövs och är lämpligt används förvar som en del av de möjligheter som Migrationsverket har för att verkställa ett beslut om återvändande.
Beslut om förvar kan även fattas av en domstol eller av Polismyndigheten. Polismyndigheten ansvarar för återvändandet för en stor del av de personer som sitter i Migrationsverkets förvar.
Så ser planen för utbyggnad ut
Under 2022 utökades förvarskapaciteten till 567 platser
I december 2023 beslutades att inrätta ytterligare 96 platser (26 i Mölndal hösten 2024 och 70 platser i Flen till slutet av 2025). Därefter finns totalt 663 förvarsplatser.
Ny plan april 2024: Ytterligare 80 förvarsplatser inom ramen för befintliga medel i närhet till Arlanda. Totalt: 743 platser.
För att bygga ut ytterligare drygt 250 platser till regeringens målsättning om 1 000 platser behöver ytterligare medel tillskjutas (alternativ Arlanda, Malmö, Luleå).
Nyckelord
Kontakter
Migrationsverkets presskontakt
kl 8.30-16.30 på vardagar
Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Läs mer på www.migrationsverket.se
Följ Migrationsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket
Ett år med höjt lönekrav1.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Ett år har gått sedan lönekravet för arbetstillstånd höjdes och i en ny rapport har Migrationsverket analyserat dess effekter och resultat. I analysen framgår det att andelen avslag ökat inom vissa branscher och yrken, är oförändrat eller minskat inom andra. Samtidigt går det inte att med säkerhet bedöma att de senaste årets förändringar enbart beror på att lönekravet höjts.
Fler personer med utvisningsbeslut väntas lämna Sverige21.10.2024 09:32:27 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer fortsatt att cirka 10 000 personer söker asyl i Sverige i år. Samtidigt höjs prognosen för antalet personer med avslag på ansökan om uppehållstillstånd som självmant lämnar landet. – Vi höjer prognosen för i år, mot bakgrund av utfallet under året och för att vårt arbete för att öka återvändandet väntas få ytterligare effekt, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.
Webbinarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?9.10.2024 13:14:28 CEST | Pressinbjudan
Varmt välkommen till ett webbinarium för journalister om hur Migrationsverket hanterar asylärenden.
Migrationsverket är en del av den nya satsningen mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:22:01 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
Färre asylsökande till Sverige – men fler ukrainare väntas söka skydd26.7.2024 09:39:56 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer att cirka 11 000 personer från Ukraina söker skydd i Sverige i år, vilket är 3 000 fler än bedömningen i föregående prognos. Samtidigt skrivs prognosen för antalet asylsökande från andra länder ner. – Trenden med ett minskat antal asylsökande i Sverige fortsätter, säger Annika Gottberg, överdirektör på Migrationsverket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum