Hyresgästföreningen  Region Aros-Gävle

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i Norrtälje kommun

Dela

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling för de hyresvärdar de representerar i Norrtälje, så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen innebär hyreshöjning på 5,7 procent. Fastighetsägarna yrkade höjningar på tolv procent.

Marcus Kjellin, föhandlingsstrateg region Aros-Gävle
Marcus Kjellin, föhandlingsstrateg region Aros-Gävle

Det var i januari i år som Fastighetsägarna MittNord valde att frånträda förhandlingarna med Hyresgästföreningen för de privata hyresvärdar de representerar i Norrtälje kommun. 

Nu har en rekommendation från skiljemannen kommit om att hyrorna ska höjas med 5,7 procent från 1 januari. 

- Vi ser med stor oro på hur hyresgästerna för andra året i rad drabbas av höga hyreshöjningar som påverka många människor som redan har en tuff ekonomisk situation. Visserligen är detta långt ifrån vad Fastighetsägarna yrkade men markant högre än de uppgörelser som träffats i övriga förhandlingar på orten. Varken hyresgäster eller hyresvärdar blir därmed vinnare av det här, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen. 

Oberoende skiljeman är en sista instans att vända sig till när alla andra försök att komma överens om hyrorna misslyckas. Men som lagen säger är det viktigt att det här verktyget används restriktivt. Runt om i Sverige har Hyresgästföreningen landat överenskommelser vid förhandlingsborden, så det går att komma överens. 

- Det är vid förhandlingsbordet, inte genom tvist, som de långsiktigt hållbara lösningarna för alla parter skapas. Vår hand är utsträckt och vi ställer oss starkt frågande till varför Fastighetsägarna hellre väljer att köra över sina hyresgäster i rättstvister framför att söka ansvarsfulla förhandlingslösningar i samförstånd, avslutar Marcus Kjellin. 

Fakta om oberoende skiljeman: 
Första januari 2023 infördes en ny lag som innebär att även privatvärdar får ett oberoende tvistlösningsorgan där hyrestvister kan lösas. Modellen innebär att en part kan ansöka om att en oberoende skiljeman ska avgöra hur mycket hyran ska höjas. Detta kan göras tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling. Tvisten ska avgöras senast sex veckor efter att hyresnämnden utsett skiljeman. I sin bedömning av hur mycket hyran ska höjas ska skiljemannen ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten. 

Skiljemannen avgör tvisten genom att ge en skriftlig rekommendation om hur mycket hyran ska höjas, parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen. 

Kontakt: Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg och ansvarig för tvistens hantering från Hyresgästföreningens sida, telefon: 010-459 15 70 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Kjellin, föhandlingsstrateg region Aros-Gävle
Marcus Kjellin, föhandlingsstrateg region Aros-Gävle
Ladda ned bild

Följ Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Skiljeman har avgjort hyrorna för privata hyresvärdar i sex kommuner i Uppsala län8.4.2024 15:35:22 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna MittNord avbröt förhandlingarna och valde tvist i stället för lokal förhandling så har nu den oberoende skiljemannen kommit med en rekommendation om hyreshöjning för 2024. Rekommendationen innebär hyreshöjningar i ett spann mellan 5,2 och 5,8. Kommunerna som berörs är Heby, Håbo, Knivsta, Tierp, Uppsala och Östhammar. Fastighetsägarna krävde höjningar på tolv procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye