Äldre beställer olagliga elchockvapen för att känna sig tryggare
När en kontrollgrupp från Tullverket öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland hittade tullinspektörerna ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men en större förvåning var att beställarna visade sig vara betydligt äldre än normalt. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var hela 69 år. Den gemensamma nämnaren hos beställarna var att de känner sig otrygga och vill kunna försvara sig. När de då såg reklamen i sociala medier slog de till och beställde. Att importera och äga ett elchockvapen utan tillstånd är dock olagligt.

– Det är problematiskt att vi har människor som anser sig så utsatta att de själva måste beväpna sig. Ett elchockvapen är ingen leksak. Det är dessutom olagligt att utan tillstånd importera och inneha ett sådant vapen i Sverige, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket.
Annonskampanj i sociala medier
Tullverkets beslag av elchockvapnen har varierat de senaste åren. 2021 beslagtogs 220 elchockvapen, 2022 hittades 56 stycken och förra året var det endast 29. Hittills i år har 133 stycken elchockvapen stoppats och försändelsen som upptäcktes på postterminalen i Malmö i mars står för en majoritet av dessa vapen.
– Det är svårt att slå fast vad den här ökningen beror på men flera av de som beställt elchockvapnen säger att de sett reklam för dessa vapen i sociala medier. Så mycket tyder på att företagen och webbutikerna som säljer dessa vapen har inlett en annonskampanj, säger Stefan Granath.
Äldre målgrupp
Mottagarna av de 87 elchockvapen som stoppades i Malmö förra månaden finns spridda över landet: från Ystad i söder till Skellefteå i norra Sverige. Av de 84 identifierade beställarna är 60 män och 24 kvinnor. Det handlar också i hög grad om äldre personer. Medelåldern är hela 69 år. Två män är 84 år gamla. Den ene bor i Umeå och den andre på en liten ö i Göteborgs norra skärgård. Den yngsta mottagaren är en 34-årig kvinna i Hässleholms kommun
– Hon är ganska ensam i sin ålderskategori. Överlag är beställarna av dessa elchockvapen äldre personer. Det är det som gör att dessa beslag sticker ut från det normala. Vi har inte sett något liknande tidigare, säger Marcel Gabara, en av förundersökningsledarna som varit i kontakt med flera mottagare.
Olika förklaringar
När Tullverkets utredare kontaktar mottagarna har de olika förklaringar till varför de beställde elchockvapnen. Många säger att de känner sig otrygga. De flesta anger därför skydd mot olika former av överfall som främsta anledning:
”Köpte den till mina döttrar för att de ska kunna skydda sig mot destruktiva pojkvänner och andra män”.
”Husvagnssemester i Europa. Skydd mot vägpirater”.
”Skydda min hund när vi är ute på promenad”.
” Jag vill inte skada någon, bara att den som anfaller mig ska sluta och förhoppningsvis avsluta överfallet”.
” Skydda sig mot vargar och björnar i skogen”.
Olagligt vapen
Ingen av mottagarna medger att de visste att det är olagligt att importera och äga ett elchockvapen i Sverige. Istället säger de att det inte stod något om detta på sajten där de beställde vapnet. Några menar också att eftersom köpet gjordes via en svensk betaltjänst så kändes allting lagligt.
Men reglerna för detta är tydliga. Innehav och införsel av ett elchockvapen, eller så kallad ”stun gun” som det handlar specifikt om i det här fallet, kräver tillstånd. Vid införsel utan tillstånd gör du dig skyldig till vapensmuggling. Vid vapensmuggling av normalgraden är påföljden fängelsestraff i lägst 14 dagar och högst tre år. Vid ringa vapensmuggling finns dock böter på straffskalan. Fängelsestraff döms sällan ut när det finns böter på straffskalan. Vid grov vapensmuggling rör det sig om fängelsestraff i lägst två år och höst fem år.
För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se
Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se
Nyckelord
Bilder











Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Kriminellt gäng bedrev riksomfattande narkotikaförsäljning från Skåne3.4.2025 08:48:14 CEST | Pressmeddelande
Cannabis, kokain, amfetamin och heroin. Tullverket har avslöjat en kriminell liga som ägnat sig åt riksomfattande försäljning av narkotika från några orter i Skåne. Nätverket har tagit emot insmugglad narkotika, lagerhållit drogerna och sedan med hjälp av kurirer transporterat narkotikan vidare ut i landet. På torsdagen åtalades tolv personer vid Helsingborgs tingsrätt för sina olika roller i det omfattande narkotikanätverket.
Myndighetssamverkan gav höga återkrav för felaktigt utbetalda bidrag1.4.2025 16:49:56 CEST | Pressmeddelande
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Under 2024 var återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills.
Varning för nya livsfarliga Spicevarianter27.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För runt tio år sedan orsakade den så kallade Spice-epidemin flera dödsfall i Sverige och andra europeiska länder. Då sprejades syntetiska cannabinoider på olika växtdelar. Nu har liknande substanser dykt upp i Tullverkets beslag. De nya Spicevarianterna sprejas på industrihampa vilket gör det svårt att upptäcka den spetsade drogen innan det kan vara försent.
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum