Äldre beställer olagliga elchockvapen för att känna sig tryggare
När en kontrollgrupp från Tullverket öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland hittade tullinspektörerna ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men en större förvåning var att beställarna visade sig vara betydligt äldre än normalt. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var hela 69 år. Den gemensamma nämnaren hos beställarna var att de känner sig otrygga och vill kunna försvara sig. När de då såg reklamen i sociala medier slog de till och beställde. Att importera och äga ett elchockvapen utan tillstånd är dock olagligt.
– Det är problematiskt att vi har människor som anser sig så utsatta att de själva måste beväpna sig. Ett elchockvapen är ingen leksak. Det är dessutom olagligt att utan tillstånd importera och inneha ett sådant vapen i Sverige, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket.
Annonskampanj i sociala medier
Tullverkets beslag av elchockvapnen har varierat de senaste åren. 2021 beslagtogs 220 elchockvapen, 2022 hittades 56 stycken och förra året var det endast 29. Hittills i år har 133 stycken elchockvapen stoppats och försändelsen som upptäcktes på postterminalen i Malmö i mars står för en majoritet av dessa vapen.
– Det är svårt att slå fast vad den här ökningen beror på men flera av de som beställt elchockvapnen säger att de sett reklam för dessa vapen i sociala medier. Så mycket tyder på att företagen och webbutikerna som säljer dessa vapen har inlett en annonskampanj, säger Stefan Granath.
Äldre målgrupp
Mottagarna av de 87 elchockvapen som stoppades i Malmö förra månaden finns spridda över landet: från Ystad i söder till Skellefteå i norra Sverige. Av de 84 identifierade beställarna är 60 män och 24 kvinnor. Det handlar också i hög grad om äldre personer. Medelåldern är hela 69 år. Två män är 84 år gamla. Den ene bor i Umeå och den andre på en liten ö i Göteborgs norra skärgård. Den yngsta mottagaren är en 34-årig kvinna i Hässleholms kommun
– Hon är ganska ensam i sin ålderskategori. Överlag är beställarna av dessa elchockvapen äldre personer. Det är det som gör att dessa beslag sticker ut från det normala. Vi har inte sett något liknande tidigare, säger Marcel Gabara, en av förundersökningsledarna som varit i kontakt med flera mottagare.
Olika förklaringar
När Tullverkets utredare kontaktar mottagarna har de olika förklaringar till varför de beställde elchockvapnen. Många säger att de känner sig otrygga. De flesta anger därför skydd mot olika former av överfall som främsta anledning:
”Köpte den till mina döttrar för att de ska kunna skydda sig mot destruktiva pojkvänner och andra män”.
”Husvagnssemester i Europa. Skydd mot vägpirater”.
”Skydda min hund när vi är ute på promenad”.
” Jag vill inte skada någon, bara att den som anfaller mig ska sluta och förhoppningsvis avsluta överfallet”.
” Skydda sig mot vargar och björnar i skogen”.
Olagligt vapen
Ingen av mottagarna medger att de visste att det är olagligt att importera och äga ett elchockvapen i Sverige. Istället säger de att det inte stod något om detta på sajten där de beställde vapnet. Några menar också att eftersom köpet gjordes via en svensk betaltjänst så kändes allting lagligt.
Men reglerna för detta är tydliga. Innehav och införsel av ett elchockvapen, eller så kallad ”stun gun” som det handlar specifikt om i det här fallet, kräver tillstånd. Vid införsel utan tillstånd gör du dig skyldig till vapensmuggling. Vid vapensmuggling av normalgraden är påföljden fängelsestraff i lägst 14 dagar och högst tre år. Vid ringa vapensmuggling finns dock böter på straffskalan. Fängelsestraff döms sällan ut när det finns böter på straffskalan. Vid grov vapensmuggling rör det sig om fängelsestraff i lägst två år och höst fem år.
För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se
Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se
Nyckelord
Bilder
Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Lastpall med livsmedel innehöll narkotika på väg till Norge25.11.2024 11:54:08 CET | Pressmeddelande
Genom ett avancerat upplägg med import av livsmedel från Spanien till Sverige, försökte en liga smuggla drygt 78 kilo cannabis via Värmland till Norge. Men Tullverket avslöjade smugglingsförsöket när en lastpall hos en speditionsfirma undersöktes i Göteborg. Utredningen visar också att de har gjort flera resor till Norge det senaste året. På måndagen åtalades tre män vid Värmlands tingsrätt misstänkta för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.
Stora beslag i europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet14.10.2024 15:35:54 CEST | Pressmeddelande
Flera kilo beslagtagen narkotika, beslag och utmätt gods för 800 000 Euro och 57 gripna personer. Det är några resultat av en svenskledd europeisk insats mot gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet.
Narkotikagrossister avslöjade runt om i Stockholmsområdet11.10.2024 10:58:04 CEST | Pressmeddelande
Ett omfattande nätverk med centraler för distribution av narkotika har avslöjats av Tullverket. I flera lägenheter i Stockholmsområdet har ett kriminellt nätverk ägnat sig åt att ta emot beställningar, förpacka och sedan distribuera narkotiska preparat till tusentals drogköpare runt om i Sverige. Nio personer åtalades på fredagen vid Södertörns tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.
Smugglade kokain i schampoflaskor3.10.2024 06:50:46 CEST | Pressmeddelande
Ett tips från amerikanska myndigheter gjorde att Tullverket kunde avslöja smuggling av kokain i flaskor med hårvårdsprodukter. I en försändelse från Colombia till en kvinna i Göteborg fanns det drygt ett kilo kokainklorid. När sedan Tullverkets spanare slog till mot en lägenhet hittades mera kokain och en mobil med filmer som visade hur kokain hanterats. Nu åtalas den kvinnliga mottagaren av paketet för grovt narkotikabrott och en man som förvarat och förpackat stora mängder kokain åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.
Tullverket i ny satsning mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum