Vårdföretagarna

Ny rapport: Grant Thornton har på Vårdföretagarnas uppdrag granskat kostnadseffektiviteten i personlig assistans.

Dela

Det finns en felaktig föreställning i politiken om att personlig assistans är dyrt och att färre brukare skulle innebära en besparing. Såväl S- som M-ledda regeringar har därför velat spara på assistansen. Men i den rapport som Grant Thornton tagit fram på uppdrag av Vårdföretagarna framgår att assistans är ekonomiskt fullt jämförbar med andra insatser. 

Grant Thorntons rapport, med kostnadsjämförelsen mellan privat och kommunalt utförd assistans, visar vad som skulle inträffa om de privata utförarna och de ideella organisationerna inte längre kunde bedriva assistans. Samhällskostnaden skulle öka med över 6 miljarder kronor.

Det saknas en långsiktigt hållbar finansiering. Det utgår i dag ingen indexering ens utifrån kollektivavtalade löneökningar. I år räknades ersättningen upp med 2,5 procent, samtidigt som löneökningarna för alla med kollektivavtal ligger betydligt högre. Förra året räknades den upp med 1,5 procent – även det en bra bit under löneökningarna. Många utförare har redan tvingats lämna assistansen.

Vårdföretagarna ställer med utgångspunkt i Grant Thorntons rapport två krav på regeringen:

1. Ge personlig assistans rimliga och hållbara ekonomiska förutsättningar – det är kostnadseffektivt.
Med inspiration från det Omsorgsprisindex (OPI) som tas fram av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tillsammans med Vårdföretagarna kan en långsiktigt hållbar finansieringsmodell tas fram för personlig assistans. Då säkerställs att de seriösa aktörerna med kollektivavtal kan fortsätta verka och fortsätta bidra till en kostnadseffektiv personlig assistans på ett sätt som överensstämmer med slutsatserna i rapporten.

2. Genomför en genomgripande översyn av Försäkringskassans behovsbedömningar.
Försäkringskassans behovsbedömningar har blivit alltmer restriktiva vilket leder till att individer som skulle behöva assistans i stället blir beroende av andra samhällsinsatser eller hårt pressade anhöriga. När vi nu slår fast att assistans är samhällsekonomiskt effektivt måste fler kunna få sin rätt tillgodosedd. Det är hög tid att göra en större översyn av varför antalet brukare fortsätter att minska, trots tydliga och brett förankrade politiska löften om motsatsen. 

För 30 år sedan genomförde en borgerlig regering LSS-reformen mitt i en pågående ekonomisk kris. Ebba Buschs (KD) och Johan Pehrsons (L) föregångare bar fram en unik frihetsreform. När vi nu har svart på vitt att frihetsreformen dessutom är kostnadseffektiv borde Tidöpartierna inte tveka: Ge assistansen långsiktiga förutsättningar att fortsätta säkra individens frihet. 

- Grant Thorntons rapport visar tydligt att personlig assistans är en kostnadseffektiv insats samtidigt som den ger den enskilde brukaren en möjlighet till ett bra liv. Den konstaterar också att samhällskostnaden skulle vara mycket högre utan de privata utförarna. Det är dags att låta fler få rätt till personlig assistans och se till att utförarna får rimliga och hållbara villkor så att man kan vara kvar i branschen, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert personlig assistans. 

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: Stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom ryggkirurgi.28.6.2024 09:13:55 CEST | Pressmeddelande

Det är stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom ryggkirurgi. I tre regionener; Region Skåne, Region Östergötland och Region Jämtland Härjedalen var andelen närmare 70 procent. I ytterligare tre regionener; Region Dalarna, Region Värmland och Region Uppsala var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 50 procent. I två regioner; Region Kalmar och Region Jönköping var andelarna under 10 procent.

Ny rapport: Högre kvalitet och mer äldreomsorg för varje skattekrona med privat driven hemtjänst26.6.2024 11:46:54 CEST | Pressmeddelande

Rapporten visar att det finns ett positivt samband mellan andelen hemtjänst som en kommun köper från privata utförare och kvalitet och kostnadseffektivitet i hemtjänsten. En större andel köp från privata utförare ger en lägre kostnad per omsorgstagare. Exempelvis var kostnaden per omsorgstagare i genomsnitt 260 000 kronor för kommuner där inköpen från privata utförare utgjorde mer än 30 procent av de totala kostnaderna för hemtjänsten, jämfört med 401 000 kronor bland de kommuner där inga köp från privata utförare gjordes.

Ny rapport BUP-köer: 8 av 10 barn får vänta längre än vårdgarantin på utredning inom BUP – 28 000 kan behöva utredning under 202425.6.2024 09:04:49 CEST | Pressmeddelande

Väntetider första besök: Region Västerbotten hade 9 av 10 barn i kön till BUP väntat längre än vårdgarantin på 30 dagar under perioden januari till april. I två regioner, Sörmland och Västmanland, hade 75 procent av barnen i kön väntat längre än vårdgarantin på ett första besök än vårdgarantin. Väntetid utredning: Andelen barn i kön som väntat längre i kön än vårdgarantin på en utredning inom BUP var över 50 procent i 16 av 21 regioner perioden januari-april 2024. Andelen var över 90 procent i två regioner, Västernorrland och Kronoberg. Väntetid behandling: Inom fem regioner var andelen som fick vänta längre än vårdgarantin på en behandling inom BUP runt 80 procent; Region Västerbotten, Region Jönköping, Region Kalmar, Region Östergötland och Region Norrbotten. Se hela listan region för region genom att ladda ned bilagan.

Vårdföretagarnas Assistansbarometer juni: Kommunerna tvingas ta större ansvar. Individer med rätt till statlig assistans har minskat från 16 200 till 13 300 2014 - 2023. Under samma period har antalet individer med rätt till personlig assistans beslutad av kommuner ökat från 4 100 till 4 700.24.6.2024 10:25:50 CEST | Pressmeddelande

Månadens specialgranskning fokuserar på det faktum att kommunerna fått ta ett allt större ansvar för individer med funktionsnedsättning de senaste tio åren. Individer med rätt till statlig assistans har minskat från 16 200 till 13 300 2014 - 2023. Under samma period har antalet individer med rätt till personlig assistans beslutad av kommuner ökat från 4 100 till 4 700. Det har inte varit helt kommunicerande kärl mellan staten och kommunerna, men det står helt klart att kommunerna har fått ta ett allt större ansvar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye