Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Historisk rapport visar på ohållbara villkor för svenska elitidrottare

Dela

Situationen för svenska elitidrottare är ohållbar konstaterar Centrum för idrottsforskning, CIF, i sin årliga rapport av statens stöd till idrottsrörelsen. Rapporten släpps i dag och innehåller en fördjupad analys av villkoren för svensk elitidrott. 

Svenska laget i rullstolscurling som tog silver i Beijing 2022
Svenska laget i rullstolscurling som tog silver i Beijing 2022 Parasport Sverige

– Vi har inte möjlighet att stötta idrottarna på det sätt vi vill och som de förtjänar. Många landslagsprogram och utvecklingsmiljöer är kraftigt underfinansierade. Andra länder investerar mer och mer i sina elitidrottare medans Sverige har hamnat efter. Stödsystemet runt idrottarna är inte rättvist, hållbart eller rimligt. CIF:s slutsatser är helt i linje med vad vi själva uttryckt och anledningen till att vi behöver både ökat ekonomiskt stöd men också förändring så att elitidrottare omfattas av samhällets trygghetssystem, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsidrottsförbundet (RF).

På uppdrag av regeringen har CIF under 2023 analyserat idrottsrörelsens förutsättningar för att bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet. Rapporten är den största studie som gjorts av det svenska elitidrottssystemet och beskriver en global idrottslig kapprustning och ett underfinansierat elitidrottssystem där svenska elitidrottare drabbas hårt.

– CIF:s rapport visar att elitidrottens möjligheter och utmaningar måste lyftas fram. Vi riskerar att mista de medaljörer vars framgångar präglar bilden av Sverige som land internationellt och samtidigt inspirerar barn och unga på hemmaplan att syssla med idrott. Många olympier vittnar om hur tufft det är att få ekonomin att gå ihop, och att man lever på nära och kära. Toppidrottarnas situation är okänd för de flesta och rapporten är viktig för att skapa förståelse – och i förlängningen förändring, säger Hans von Uthmann, ordförande Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

CIF förutspår att vägen till världstoppen kommer att bli allt längre för svenska elitidrottare, särskilt i jämförelse med andra jämförbara länder som Norge, Finland, Schweiz och Nederländerna. CIF:s analys visar också att idrotten riskerar att missa många duktiga idrottare som vill satsa på sin idrott men inte har en familj eller närstående med de resurser som krävs och att resurssvaga idrotter och paraidrott är särskilt drabbade.

 – För de svenska paralympierna är utmaningarna särskilt stora och det är svårt att få tillräckligt stöd att finansiera sin satsning. De ekonomiska förutsättningarna gör att många av de främsta får bekosta stora delar av sina satsningar själva, och arbetar därför ofta del- eller heltid vid sidan av satsningen. Med tanke på de tuffa förutsättningar som många har i grunden påverkar det både förmågan att prestera på topp och möjligheten att ha en lång karriär. Sverige behöver därför agera för att ha konkurrenskraftig idrott på internationell nivå och därför behöver villkoren förbättras, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK).

I rapporten betonas vikten av samlade prestationsmiljöer. Det ligger helt i linje med vad Elitidrott 2030 gemensamt arbetar med i en pågående förstudie. Där undersöks bland annat hur de tre organisationernas unika kompetenser och resurser bäst tas tillvara för att tillsammans skapa förutsättningar för elitidrottare i samlade fysiska prestationsmiljöer.  Dessutom är tanken precis som rapporten visar att förbättra samordning inom forskningsområdet.

Rapporten innehåller även analyser av idrottsrörelsens eget arbete med elitidrott och föreslår exempelvis ökad tydlighet i ledning och förbättrad samordning. RF, SOK och SPK arbetar tillsammans i projektet Elitidrott 2030 för att stärka resurser och samordna satsningar på elitidrott.

Här finns Centrum för idrottsforsknings (CIF) uppföljning av statens stöd till idrottsrörelsen 2023 (länk)

Här finns mer information om Elitidrott 2030

För mer information kontakta

Åsa Llinares Norlin, Ordförande Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté: 070-497 84 23

Anna Iwarsson, Ordförande Riksidrottsförbundet: 076-344 50 60

Hans von Uthmann, Ordförande Sveriges Olympiska Kommitté: 070-359 50 74

Nyckelord

Kontakter

Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige.

Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.

Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.

Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

2 av 3 paralympier funderar på att sluta – lever på existensminimum20.5.2024 13:57:55 CEST | Pressmeddelande

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 % av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye