Historisk rapport visar på ohållbara villkor för svenska elitidrottare
Situationen för svenska elitidrottare är ohållbar konstaterar Centrum för idrottsforskning, CIF, i sin årliga rapport av statens stöd till idrottsrörelsen. Rapporten släpps i dag och innehåller en fördjupad analys av villkoren för svensk elitidrott.

– Vi har inte möjlighet att stötta idrottarna på det sätt vi vill och som de förtjänar. Många landslagsprogram och utvecklingsmiljöer är kraftigt underfinansierade. Andra länder investerar mer och mer i sina elitidrottare medans Sverige har hamnat efter. Stödsystemet runt idrottarna är inte rättvist, hållbart eller rimligt. CIF:s slutsatser är helt i linje med vad vi själva uttryckt och anledningen till att vi behöver både ökat ekonomiskt stöd men också förändring så att elitidrottare omfattas av samhällets trygghetssystem, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsidrottsförbundet (RF).
På uppdrag av regeringen har CIF under 2023 analyserat idrottsrörelsens förutsättningar för att bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet. Rapporten är den största studie som gjorts av det svenska elitidrottssystemet och beskriver en global idrottslig kapprustning och ett underfinansierat elitidrottssystem där svenska elitidrottare drabbas hårt.
– CIF:s rapport visar att elitidrottens möjligheter och utmaningar måste lyftas fram. Vi riskerar att mista de medaljörer vars framgångar präglar bilden av Sverige som land internationellt och samtidigt inspirerar barn och unga på hemmaplan att syssla med idrott. Många olympier vittnar om hur tufft det är att få ekonomin att gå ihop, och att man lever på nära och kära. Toppidrottarnas situation är okänd för de flesta och rapporten är viktig för att skapa förståelse – och i förlängningen förändring, säger Hans von Uthmann, ordförande Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).
CIF förutspår att vägen till världstoppen kommer att bli allt längre för svenska elitidrottare, särskilt i jämförelse med andra jämförbara länder som Norge, Finland, Schweiz och Nederländerna. CIF:s analys visar också att idrotten riskerar att missa många duktiga idrottare som vill satsa på sin idrott men inte har en familj eller närstående med de resurser som krävs och att resurssvaga idrotter och paraidrott är särskilt drabbade.
– För de svenska paralympierna är utmaningarna särskilt stora och det är svårt att få tillräckligt stöd att finansiera sin satsning. De ekonomiska förutsättningarna gör att många av de främsta får bekosta stora delar av sina satsningar själva, och arbetar därför ofta del- eller heltid vid sidan av satsningen. Med tanke på de tuffa förutsättningar som många har i grunden påverkar det både förmågan att prestera på topp och möjligheten att ha en lång karriär. Sverige behöver därför agera för att ha konkurrenskraftig idrott på internationell nivå och därför behöver villkoren förbättras, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK).
I rapporten betonas vikten av samlade prestationsmiljöer. Det ligger helt i linje med vad Elitidrott 2030 gemensamt arbetar med i en pågående förstudie. Där undersöks bland annat hur de tre organisationernas unika kompetenser och resurser bäst tas tillvara för att tillsammans skapa förutsättningar för elitidrottare i samlade fysiska prestationsmiljöer. Dessutom är tanken precis som rapporten visar att förbättra samordning inom forskningsområdet.
Rapporten innehåller även analyser av idrottsrörelsens eget arbete med elitidrott och föreslår exempelvis ökad tydlighet i ledning och förbättrad samordning. RF, SOK och SPK arbetar tillsammans i projektet Elitidrott 2030 för att stärka resurser och samordna satsningar på elitidrott.
Här finns mer information om Elitidrott 2030
För mer information kontakta
Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60
Hans von Uthmann
Ordförande Sveriges Olympiska Kommitté
070-359 50 74
Åsa Llinares Norlin
Ordförande Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
070-497 84 23
Kontakter
Anna SetzmanKommunikation- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Idrottsrörelsen samlar flest ideella1.4.2025 10:37:58 CEST | Pressmeddelande
Andelen som arbetar ideellt är stabilt över tid, idrottsrörelsen samlar fortsatt störst andel ideella inom civilsamhället och unga engagerar sig i hög utsträckning ideellt. Var femte person i Sverige är en ideell kraft inom idrottsrörelsen. Det är några av resultaten i en ny rapport om ideellt arbete.
Fler barn och ungdomar idrottar i utsatta områden31.3.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än 53 000 barn- och ungdomar är aktiva i idrottsföreningar i de 60-tal områden som Polismyndigheten kallar utsatta. Både antalet flickor och pojkar ökade mellan år 2022 och 2023.
Glädjande siffror: Fler barn och ungdomar rör sig mer26.3.2025 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Fler barn och ungdomar rör på sig mer i idrottsrörelsen – och ökningen är markant. Ökningen är glädjande nog också större bland flickor.
Viktigt arbete för att minska idrottsrelaterad brottslighet19.3.2025 13:55:18 CET | Pressmeddelande
Under tisdagen rapporterade Polismyndigheten, Region Väst, att åtta personer anhållits som misstänkta för brott kopplat till en match i allsvenskan i höstas mellan IFK Göteborg och AIK. Det visar på vikten av fortsatt samverkan och är ett led i arbetet för att minska idrottsrelaterad brottslighet.
Ny distriktsidrottschef i Småland14.3.2025 11:46:55 CET | Pressmeddelande
RF-SISU Småland får en ny chef i juni. Ante Jankovic, idag på Region Jönköpings län, tar över efter Rickard Strandberg, som nyligen lämnade uppdraget som distriktsidrottchef efter nio år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum