Region Kronoberg

Planerade operationer ställs in om Kommunal strejkar

Dela

Fackförbundet Kommunal har varslat om stridsåtgärder (strejk och blockad) för Kommunal-anslutna medarbetare i flera regioner och kommuner – bland annat Region Kronoberg. Konsekvenserna av en eventuell strejk blir bland annat att planerade operationer behöver ställas in.

Det krävs sterila instrument för att operera patienter.
Det krävs sterila instrument för att operera patienter.

Den 8 april fick Region Kronoberg ta emot ett varsel om stridsåtgärder från Kommunal. Anledningen är att man inte lyckats nå en överenskommelse med arbetsgivarrepresentanterna, SKR och Sobona, i de centrala förhandlingarna om nytt kollektivavtal.

Varslet innebär att Kommunal-medlemmar kan komma att strejka från och med 18 april klockan 7.00, om inte en överenskommelse blir klar innan dess.

Påverkar möjligheten att operera

I Region Kronoberg gäller varslet medarbetare inom de steriltekniska enheterna på sjukhusen i Växjö och Ljungby, lokalvården, transportverksamheter samt produktionsköken på Centrallasarettet Växjö och Lasarettet Ljungby. En stor andel av dessa medarbetare är anslutna till Kommunal, vilket innebär stor påverkan på verksamheterna.

– En eventuell strejk inom lokalvården och de steriltekniska enheterna får stora konsekvenser för vår möjlighet att operera, eftersom operationssalar kräver en helt ren och steril miljö. Vi kommer att behöva prioritera akuta operationer och canceroperationer. De patienter som eventuellt får sina planerade operationer inställda blir uppringda av vårdpersonal och får mer information, säger regiondirektör Martin Myrskog. 

Mat och transporter

Generellt innebär en eventuell strejk att verksamheterna behöver göra hårda prioriteringar. Bland annat kommer lokalvården att prioritera städning i vårdnära miljöer, med fokus på patientsäkerhet och att minimera risker för smittspridning och vårdinfektioner.

Produktionsköken på sjukhusen kommer att ändra matsedel och erbjuda färre och enklare rätter till patienterna. Restaurangerna stängs helt för personal och besökare.

Transport kommer att komplettera med taxi eller andra alternativa lösningar för transporter av exempelvis blodprover och medicinsk utrustning.

Region Kronoberg har sammankallat en styrgrupp som träffas flera gånger dagligen för att kartlägga konsekvenser, planera åtgärder och hantera effekterna av en eventuell strejk.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye