Stiftelsen Skansen

Uje Brandelius är årets vårtalare på Skansen: “Jag gråter alltid på Valborg”

Dela

Den 30 april firar Skansen traditionsenligt valborg med livemusik, valborgsmässobål till stans bästa utsikt över Stockholm och klassiskt tal till våren. Musikern, skådespelaren och journalisten Uje Brandelius får i år det traditionstunga uppdraget att vårtala.

Människor kring valborgsmässoelden på Skansen
Den 30 april firar Skansen traditionsenligt valborg med livemusik, valborgsmässobål till stans bästa utsikt över Stockholm och klassiskt tal till våren. Anna Hugosson / Skansen

– Att få vårtala på Skansen känns lätt overkligt. Jag gråter alltid på Valborg. Nuförtiden behöver jag inte ens bli full, jag gråter ändå. Överhuvudtaget blir jag orimligt känslosam när årstiderna skiftar. Tror att det är nån sorts livet-går-grej som bara ökar med åren. Och Valborg är ju faktiskt den enda högtid som finns till bara för att fira ett årstidsskifte. Klart man lipar som ett barn. Över livet och allt det där. Och barnen. Och brasan, säger Uje Brandelius. 

Valborgsfirandet på Skansen har anor från 1892 och startar redan på dagen. Parken är öppet som vanligt med museum, djur och barnaktiviteter. Dessutom inramas eftermiddagen av ett scenprogram med fanor, standarer och studentikost spex medan kvällen bjuder på vårtal, körsång, tändning av det stora valborgsmässobålet och musikunderhållning med världsmusikbandet Tarrabband och folkmusikfenomenet Väsen

– Med sin humor, värme, klokhet och vardagsrealism är Uje en av landets bästa och mest älskade textförfattare. Vi är väldigt stolta och glada att få välkomna Uje till Skansen som årets vårtalare och hoppas att många valborgfirare kommer och skålar in våren tillsammans med oss på Sollidenscenen, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen. 

På valborgsmässoafton har universitetsstudenter fri entré mot uppvisning av giltig studentlegitimation. För övriga gäster gäller årskort eller ordinarie entrébiljett. 

Om Uje Brandelius 

Uje Brandelius är låtskrivare, musiker och sångare som stått på scen med bandet Doktor Kosmos i trettio års tid. År 2015 kom hans första soloalbum Spring, Uje Spring. Kort därefter fick han diagnosen Parkinsons sjukdom och ur detta besked föddes 2016 den musikaliska monologföreställningen Spring, Uje Spring. Succéföreställningen, som spelades under flera år på bland annat Dramaten och Södra teatern, blev sedan en prisad radioteater (2017) och även en flerfaldigt Guldbaggebelönad långfilm (2020).

Uje Brandelius har även hörts flitigt i radio, bland annat som programledare för Känsligt Läge i P1 och Flipper i P3 samt som sommarpratare i Sommar i P1 (2018). Han har även skrivit den Augustnominerade barnboken Hemma Hos Harald Henriksson (2017). 

Urval av tidigare vårtalare 

2023 – Malin Persson Giolito, författare 
2022 - Mark Levengood, programledare  
2018 - Mia Skäringer, skådespelare och komiker  
2017 - Carolina Klüft, friidrottare  
2015 - Hans Rosling, professor 
1998 - Alexandra Pascalidou, journalist  
1997 - Fredrik Lindström, programledare och författare  
1995 - Jonas Gardell, komiker och författare  
1991 - Margareta Krook, skådespelare  
1988 - Theodor Kallifatides, författare  
1977 - Magnus Härenstam, komiker 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Människor kring valborgsmässoelden på Skansen
Den 30 april firar Skansen traditionsenligt valborg med livemusik, valborgsmässobål till stans bästa utsikt över Stockholm och klassiskt tal till våren.
Ladda ned bild
Uje Brandelius
Musikern, skådespelaren och journalisten Uje Brandelius vårtalar på Skansen
Ladda ned bild
Skansens folkdanslag tänder valborgsmässoelden
Skansens folkdanslag tänder valborgsmässoelden
Ladda ned bild
Gäster i studentmössor firar valborg på Skansen
Gäster i studentmössor firar valborg på Skansen
Ladda ned bild

Länkar

Om Skansen

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Två helger av historisk inspiration och samtida kunskap under Skansens Trädgårdsdagar2.5.2024 14:59:23 CEST | Pressmeddelande

För tredje året i rad bjuder Skansen in till Trädgårdsdagarna, en härlig upplevelse för trädgårdsentusiaster i alla åldrar – från möten med trädgårdsmästare och blomsterutställning i anrika Skogaholms herrgård till kurser, trädgårdsmarknad och naturpyssel. Den 18–19 maj och den 25–26 maj fylls Stockholms mest historietäta park med inspiration och kunskap inför den stundande trädgårdssäsongen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye