Folkhälsomyndigheten

Fler i rekommenderade grupper behöver vaccinera sig mot covid-19 under april

Dela

Nu pågår vårens vaccinationsinsats mot covid-19. Hittills har ungefär 30 procent av de personer som är 80 år och äldre fått vårdosen. För att öka skyddet inom de grupper som rekommenderas vaccination i vår, behöver kommuner och regioner nå ut till fler under april.

Alla personer som är 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre och har dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 under våren 2024. Dessa grupper behöver tills vidare vaccineras två gånger om året för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död.

- Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig. Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 ökar gradvis med stigande ålder, samtidigt som vaccinets skydd avtar snabbare hos äldre. Personer från 65 år som har behov av daglig omsorg, har en ökad risk för allvarlig covid-19 jämfört med jämnåriga personer utan omsorgsbehov.

Vaccinationstäckningen varierar

Sedan vaccinationsinsatsen startade under våren har täckningen ökat relativt snabbt i vissa regioner. Halvvägs in i insatsen är det på nationell nivå cirka 30 procent av personerna 80 år och äldre, som har vaccinerats. Vaccinationstäckningen varierar dock mycket i landet. I en del regioner är det närmare 50 procent som har vaccinerat sig, i andra är det under 10 procent. Personliga kallelser, hög tillgänglighet och att erbjuda ett bokningsförfarande som inte enbart är digitialt, är faktorer som verkar bidra till att fler i målgruppen vaccinerar sig.

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten. Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Kontakter

Länkar

Följ Folkhälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten

Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion7.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer. På uppdrag av regeringen föreslår nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket nationella mål och insatsområden till stöd för folkhälso- och hållbarhetsarbetet i myndigheter, regioner, kommuner och näringsliv.

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention1.9.2023 10:15:00 CEST | Pressmeddelande

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter tagit fram ett förslag till en ny strategi för psykisk hälsa och suicidprevention, som nu överlämnas till regeringen. Den ska fungera som en gemensam plattform för hela samhällets arbete inom området de kommande tio åren, och stärka arbetet för en god psykisk hälsa i befolkningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye