Studie visar: Svenskars flyttmönster ger fler klassresor
En mer kunskapsintensiv ekonomi har inneburit att större städer dragit ifrån många landsbygdsregioner ekonomiskt, vilket kan innebära att skillnaderna i uppväxtförhållanden mellan stad och landsbygd ökar. En ny studie visar dock att det faktum att svenskar är mer benägna att flytta mellan regioner leder till en ökad social rörlighet, som i sin tur motverkar dessa skillnader.

Studiens utgångspunkt är att om det finns betydande inkomstskillnader mellan regioner – och individer i allmänhet stannar där de är födda – kommer dessa skillnader att ärvas mellan generationer. Detta bidrar till ett tillstånd med låg social rörlighet. En farhåga är att denna effekt dessutom stärks när inkomstklyftor mellan regioner, inte minst mellan stad och land, ökat de senaste decennierna, såväl i Sverige som i andra utvecklade länder.
I sin avhandling visar dock Erik Liss, doktor i nationalekonomi och forskare på Ratio, näringslivets forskningsinstitut, att individer som flyttar mellan svenska regioner mildrar denna effekt. Här arbetar två mekanismer i motsatta riktningar.
– Å ena sidan innebär det faktum att flyttar framför allt sker från fattigare landsbygdsorter till rikare större städer en möjlighet till högre inkomster. Därav ökad social rörlighet eller specifikt inkomströrlighet, vilket är det mått som studeras i avhandlingen. Å andra sidan är det framför allt de med stark socioekonomisk bakgrund som faktiskt väljer att flytta och realiserar högre inkomster, vilket bidrar till lägre inkomströrlighet, kommenterar Erik.
Vad innebär detta för Sveriges sociala rörlighet som helhet?
– Av dessa två effekter visar sig den förstnämnda mer betydelsefull. Flyttar mellan regioner har därför en positiv nettoeffekt på den sociala rörligheten. Detta kan vara en orsak till att Sverige uppvisar hög social rörlighet jämfört med andra länder. I Sverige lämnar nämligen nästan 40% sin uppväxtregion, jämfört med runt 10% i till exempel Italien och Spanien, säger Erik.
Avhandlingen “The Taller the Ladder, the Tougher the Climb?: Essays on the Impact of Income Inequality on Intergenerational Mobility” fokuserar på social rörlighet med huvudtemat inkomstojämlikhet och inkomströrlighet mellan generationer.
Nyckelord
Kontakter
Erik LissDoktor i nationalekonomi
https://ratio.se/medarbetare/erik-liss/
Margareta BarabashRedaktör och projektledare
Tel:+46763477540margareta.barabash@ratio.seFölj Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Nationalekonomen Özge Öner mottar pris för mänsklig blomstring9.4.2025 15:03:47 CEST | Pressmeddelande
Özge Öner tilldelas Årets Pris för mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära. Öner är Associate Professor i Spatial Economics and Real Estate vid Department of Land Economy, University of Cambridge, och Fellow vid Sidney Sussex College. Priset instiftades 2022 till forskningsinstitutet Ratios grundare och tidigare vd, Nils Karlsons, ära. Priset delas ut årligen till framstående personer som genom forskning och offentligt engagemang bidragit till ökad förståelse för samhälleliga och ekonomiska villkor för mänsklig utveckling och blomstring. Özge Öner disputerade i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping 2014 med avhandlingen "Retail Location" och har sedan dess haft framstående positioner vid bland annat IFN, HUI Research och Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics (CEnSE). Hennes forskning har varit inriktad på geografiska aspekter av entreprenörskap, migration, segregation, detaljhandel och politisk geografi, och hon har publicerat ett stort antal i
Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande
Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.
Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.
Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan
En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.
Ny studie kvantifierar hinder för en cirkulär plastindustri12.2.2025 13:20:11 CET | Pressmeddelande
I en ny forskningsartikel av fil dr Jonas Grafström, vice vd vid Ratio, identifieras och kvantifieras de viktigaste barriärerna för att uppnå en cirkulär plastindustri. Genom att utveckla ett ekvationsbaserat ramverk ger studien en helhetsbild av de faktorer som påverkar övergången till en mer cirkulär ekonomi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum