E.ON Sverige AB

Hundratals träd på elledningarna efter stormen

Dela

Nu fungerar elnätet i de områden i östra Småland och södra Östergötland som drabbats hårdast av stormen i söndags.

Men reparationsarbetet fortsätter med samma intensitet. Hundratals träd tynger för närvarande ner elledningar.

Fyra helikoptrar, ett flertal drönare och drygt 60 man jobbar med att kartlägga och åtgärda felen.

Hundratals träd tynger för närvarande ner elledningar i de ovädersdrabbade delarna av östra Småland och södra Östergötland. Nu återstår ett digert röjnings- och reparationsarbete.
Hundratals träd tynger för närvarande ner elledningar i de ovädersdrabbade delarna av östra Småland och södra Östergötland. Nu återstår ett digert röjnings- och reparationsarbete. Foto: E.ON

De träd som vilar mot ledningar måste nu skyndsamt tas bort. I de flesta fall håller de nya vädersäkrade plastinkapslade ledningar, som E.ON installerat under de senaste åren, för vikten av ett par, tre träd. Men efter några dagar riskerar träden att skava hål på den isolerade ledningen med nya avbrott som följd.

–Det är ett grannlaga arbete, som tar tid. Det är många riskfyllda moment kvar att åtgärda, så det handlar om att arbeta lugnt, metodiskt och strukturerat för att undvika incidenter och olyckstillbud. Men tack vare mycket stora investeringar i stormsäkringar borde arbetet flyta på ganska bra, säger Björn Persson, regionchef på E.ON.

Den helikopter som felsökt elnätet i Östergötland ersätts nu av drönare som under torsdagen och fredagen fortsätter felsökningarna. Helikoptern ansluter idag till de tre andra helikoptrar som redan felsökt en fjärdedel av elnätet i östra Småland.

–Så här långt har vi hittat hundratals träd. Men mörkertalet är fortfarande stort, så arbetet kommer att fortsätta över helgen, säger Björn Persson.

Björn Persson understryker att avbrott kan komma och gå under reparationsarbetet då E.ON periodvis måste stänga av strömmen i olika områden för att få bort träden.

Björn Persson avråder privatpersoner och skogsägare från att utföra eget röjningsarbete.

– Ser du träd som fallit på en ledning, så anmäl det till vår digitala tjänst på webbsidan. Gå inte nära ledningar, det kan vara livsfarligt. 

Sedan stormen Gudrun, 2005, har E.ON vädersäkrat cirka 43 000 kilometer ledning från Skåne till Västerbotten, varav cirka 75 procent har grävts ned i marken och 25 procent fått isolerad luftledning. Under de senaste 10 åren har E.ON Energidistribution investerat cirka 30 miljarder kronor i elnäten. Där markförhållandena tillåter, grävs ledningarna ner. Det är den enskilda åtgärd i nätet som gjort störst positiva förändring de senaste 15 åren, med både betydligt färre och betydligt kortare avbrott som följd. Ett annat sätt är att isolera luftledningarna.

–Vid tillfällen som detta frågar våra kunder ofta varför vi inte gräver ner alla ledningar, säger Björn Persson. Men det finns begränsningar, såväl tekniska som den berg- och stenbundna terräng som är vanligt i de aktuella områdena.

Läs mer om vår krishantering: Så jobbar E.ON när ovädret är här - eon.se

Kontakter

Bilder

"Så här långt har vi hittat hundratals träd. Men mörkertalet är fortfarande stort, så arbetet kommer att fortsätta över helgen," säger Björn Persson, regionchef på E.ON.
"Så här långt har vi hittat hundratals träd. Men mörkertalet är fortfarande stort, så arbetet kommer att fortsätta över helgen," säger Björn Persson, regionchef på E.ON.
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye