Linköpings kommun

Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader

Dela

Samhällsbyggnadsnämnden kommer under 2024 att få en ökad kostnad för färdtjänst på cirka 10 miljoner kronor från Östgötatrafiken.

För att värna de personer som använder färdtjänst har Socialdemokraterna och Moderaterna i Linköping beslutat att dessa kostnadsökningar inte ska drabba resenärerna under 2024.

– Vi vill värna de Linköpingsbor som behöver färdtjänsten i sin vardag. Dessa kostnadshöjningar har kommit snabbt på och påverkar kommunen redan innevarande år. För att inte resenärerna ska drabbas nu så prioriteras färdtjänstverksamheten och besparingar sker inom nämndens övriga verksamhet, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Inflationen påverkar

Det är Östgötatrafiken som ansvarar för utförandet av färdtjänstresor i Linköping, medan Linköpings kommun bekostar resorna samt utreder och beslutar om vilka personer som har rätt till färdtjänst.

Det allmänna marknadsläget med inflation och andra faktorer har lett till ökade kostnader för färdtjänsten, som utförs av Östgötatrafiken på uppdrag av Region Östergötland. De högre kostnaderna beror också på att resandet med färdtjänst har ökat. Regionens beslut att ta mer betalt för färdtjänst nådde Linköpings kommun när förvaltningens budget för 2024 redan var beslutad. Därför har kommunen behövt plocka fram besparingsåtgärder inom den budgeterade ramen, som ger effekt direkt redan under året.

Besparingarna kommer istället att tas från andra delar av verksamheten, som inte är lagstadgade och inte rör politikens prioriterade frågor kring trygghetsskapande åtgärder, brottsförebyggande arbete och integration.

– Besparingarna kommer att göras utifrån ett tydligt medborgarperspektiv. Detta kommer inte att påverka Linköpingsbornas trygghet, säkerhet eller hälsa, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

De ökade kostnaderna kommer att tas från budgeten för kommunens skötsel av gator, vägar och grönområden. Linköpings kommun kommer fortsatt att åtgärda brister som kan vara farliga för människor och trafik, men kommer att dra ner på kostnaderna för insatser som enbart har estetiska värden.

Kontakter

Leif LindbergSamhällsbyggnadsdirektörLinköpings kommun

Tel:013-26 37 71

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye