Region Kronoberg

Annika Björkner blir ny tandvårdschef i Region Kronoberg

Dela

Den 1 augusti får Region Kronoberg en ny tandvårdschef: Annika Björkner. Hon har en bred bakgrund som bland annat specialisttandläkare i endodonti (rotfyllningar), docent inom experimentell endodonti vid Göteborgs universitet, klinikchef och sektionschef samt numera ansvarig för samverkan, innovation och internationalisering vid tandvårdshögskolan, Malmö universitet.

Porträttbild av en kvinna med långt hår och vit rock.
Foto: Håkan Röjder

Kliniskt arbete som tandläkare, undervisning, lektorat, ledarskap, ST-ansvarig inom endodonti i Västra Götalands-regionen, delägarskap i en privat tandläkarpraktik – Annika Björkners meritlista är lång och mycket varierad.

– Jag har sett många olika verksamheter, vilket gett mig breda erfarenheter som jag tror kan vara mycket värdefulla när jag tillträder som tandvårdschef i Region Kronoberg. Jag ser fram emot att bli en del av tandvården i Kronoberg, men är samtidigt ödmjuk inför min nya uppgift, säger Annika Björkner.

För en god och jämlik tandhälsa

Hon har tidigare haft kontakt med tandvården i Region Kronoberg, bland annat genom ett forskningsprojekt inom endodonti.

– Jag kände mig alltid väldigt välkommen när jag besökte tandvården i Växjö i samband med projektet, och var imponerad av det intresse och engagemang som finns hos medarbetarna där. När tjänsten som tandvårdschef utlystes tänkte jag direkt ”nu måste jag söka”.

– Det är en tjänst där jag både får jobba med själva organisationen och för en god och jämlik tandhälsa för kronobergarna. Det är med glädje och förväntan jag ser fram emot att få bidra. Jag brinner för tandvård. Specialisttandvård, allmäntandvård, forskning och utveckling – alla delar är viktiga och alla behövs.

– Det känns väldigt roligt att välkomna Annika Björkner till Region Kronoberg och hälso- och sjukvården. Annika har gedigen erfarenhet och kunskap som lämpar sig mycket väl för att efterträda vår nuvarande tandvårdschef och fortsätta utveckla tandvården för kronobergarna, säger Ewa Ekman, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Samverkan, tillit och arbetsmiljö

Frågor som engagerar Annika Björkner är samverkan, både internt och med aktörer i omvärlden, tillitsbaserat ledarskap och arbetsmiljöfrågor.

– Jag tror på ”laget före jaget” och att det finns en enorm kraft i tillitsbaserat ledarskap, där vi har respekt för varandra och litar på varandra. Det skapar en positiv arbetsmiljö där alla känner sig värdefulla. Och arbetsmiljön är grunden för att människor ska trivas, utvecklas, vilja bidra och kunna vara sitt bästa jag. Om inte arbetsmiljön funkar, funkar ingenting. 

Annika Björkners bild av tandvården i Region Kronoberg är att det är en organisation som fungerar bra, och hon vill bygga vidare på det.

– I början handlar det mycket om att lyssna och lära känna organisationen och medarbetarna. Jag vill skapa mig en bild av förutsättningar, intresse och eventuella utmaningar.

– Nästa steg blir att tillsammans börja skissa på ”var vill vi vara om fem år?”. Jag gillar att vara lösningsfokuserad, att tänka ”hur löser vi det här” snarare än att se problem.

Kontakter

Bilder

Porträttbild av en kvinna med långt hår och vit rock.
Foto: Håkan Röjder
Ladda ned bild

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Lägesrapport, Vårdförbundets konflikt3.5.2024 15:11:14 CEST | Pressmeddelande

Nödvändig vård säkerställd Region Kronoberg har i dialog med Vårdförbundet säkerställt att nödvändig vård kan bedrivas dygnets alla timmar, i verksamheter och situationer där konsekvenserna av blockaden är särskilt påtaglig. Detta gäller till exempel prio 1 och 2-larm inom ambulansverksamheten samt akuta operationer och röntgenundersökningar nattetid. Inställda operationer Region Kronoberg har under denna vecka fått ställa in sammanlagt tio planerade operationer (åtta kirurgiska, två ortopediska). Skyddsarbete Torsdag 2 maj och fram till morgonen fredag 3 maj har sjukhusvården behövt beordra 44 skyddsarbeten, för att säkra liv och hälsa. Det allra flesta är inom ambulansverksamheten, några på operation och röntgen samt en på ortopeden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye