E.ON Sverige AB

E.ON investerar 16 miljoner i Kungsbackas elnät

Dela

I år gör E.ON en investering på 16 miljoner kronor i Kungsbacka kommuns elnätsinfrastruktur.

– Vi strävar efter ett kraftfullt och resilient energisystem, som stödjer övergången till fossilfri energi, främjar nya företag och bidrar till kommunens utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.

Klimatomställningen innebär att efterfrågan på el ökar explosionsartat under de närmaste åren, då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen. Kapaciteten i Sveriges elnät måste fördubblas till 2040. Det ställer stora krav på elnätet. Mellan åren 2024 och 2027 investerar E.ON cirka 23 miljarder kronor för att bygga ut sina elnät.
Klimatomställningen innebär att efterfrågan på el ökar explosionsartat under de närmaste åren, då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen. Kapaciteten i Sveriges elnät måste fördubblas till 2040. Det ställer stora krav på elnätet. Mellan åren 2024 och 2027 investerar E.ON cirka 23 miljarder kronor för att bygga ut sina elnät. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Den finansiella satsningen är inriktad på att förbereda elnätet för en framtid där el blir allt viktigare och beroendet av fossila bränslen minskar.

Vi ska förbättra kapaciteten för energiöverföring, vilket är avgörande för stadens förmåga att elektrifiera transportflottan, utveckla bostadsbyggandet och främja nya industriprojekt. Dessa investeringar är avgörande för stadens övergång till en elektrifierad och fossilfri framtid, säger Peter Hjalmar.

Under det senaste decenniet har E.ON lagt cirka 30 miljarder kronor på att förbättra elnäten. Under den nuvarande regleringsperioden, från 2024 till 2028, planerar bolaget att investera 23 miljarder kronor i elnätet, vilket markerar E.ONs största investeringsprojekt hittills.

De rekordhöga investeringarna är nödvändiga eftersom vi behöver säkerställa en pålitlig elförsörjning samtidigt som vi anpassar oss till den snabbt ökande efterfrågan på el, vilken ställer höga krav på elnätet och hela energisystemet, säger Peter Hjalmar.

E.ONs största investeringsprogram till dags dato följer på Energimarknadsinspektionen, Ei:s, finansiella rambeslut för regleringsperioden 2024-2027, vilket skapar förutsättningar för nödvändiga investeringar i elnätet.

Modellen för och storleken på elnätsföretagens intäktsramsramar bestäms av myndigheten Energimarknadsinspektionen (Ei), vilket säkerställer skäliga priser för konsumenterna. Elnätsavgifterna baseras på de kostnader elnätsföretagen har för att bygga, underhålla och driva elnäten, inklusive en rimlig avkastning på investerat kapital. 

Kontakter

Bilder

”Våra investeringar syftar till att möjliggöra klimatomställning och ny tillväxt genom elektrifiering,” säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.
”Våra investeringar syftar till att möjliggöra klimatomställning och ny tillväxt genom elektrifiering,” säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.
Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON lanserar ny plan för elnätets framtid16.9.2024 08:53:41 CEST | Pressmeddelande

E.ON har presenterat sin första nätutvecklingsplan, som ska styra utvecklingen av elnätet under perioden 2025–2034. Planen, som nu är öppen för samråd, beskriver hur E.ON Energidistribution planerar att hantera det ökade effektbehovet och de kapacitetsbegränsningar som följer med Sveriges elektrifiering. Genom omfattande elnätsförstärkningar och flexibilitetslösningar ska E.ON möta det växande elbehovet på lång sikt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye