Hyresgästföreningen Region Norrland

Hyresgästföreningen Norrland kräver ökat byggande och säger nej till marknadshyror

Dela

I helgen höll Hyresgästföreningen region Norrland fullmäktigemöte i Umeå. Fullmäktige antog då ett krav till våra politiker att möjliggöra ökat byggande och garantera alla medborgares rätt till en trygg bostad. Mötet sade också tydligt nej till införandet av marknadshyror.

Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland Foto: Hyresgästföreningen

- Bostadsbristen växer och skapar problem för alldeles för många, inte minst i de norrländska tillväxtorter som just nu driver den gröna omställningen framåt. När bostadsbristen växer hamnar människor i kläm och en rad problem uppstår, såsom trångboddhet, osäkra kontrakt och en ökad segregation. Politiken har under lång tid tagit sin hand från bostadspolitiken, det är hög tid att frågan om ökat bostadsbyggande nu prioriteras på allvar, säger Gunnar Bergman, ordförande i Hyresgästföreningen region Norrland.

Hyresgästföreningen riktar därför följande krav till landets politiker.

  • Inför förmånliga bygglån och investerings­stöd. Lån till lägre ränta möjliggör att fler byggprojekt blir av, liksom ett återinfört investerings­stöd till byggandet av hyresrätter och studentbostäder. Det tidigare stödet ledde till att tiotusentals fler bostäder kunde byggas, dessutom med lägre hyresnivåer. 
  • Ställ krav på kommunernas bostadsförsörjning. Kommunerna är en nyckelaktör för byggandet men idag är det stora skillnader mellan hur mycket olika kommuner bygger och vem man bygger för.  Kommunernas ansvar att hålla uppe byggandet och planera blandad bebyggelse måste förtydligas och ekonomiska incitament och sanktioner bör införas.
  • Minska produktionskostnader och svåra processer. För att möjliggöra ökat bostadsbyggande till rimliga priser behöver byggkostnaderna minska.


Mötet gjorde också ett tydligt ställningstagande mot införandet av marknadshyra och menar att argumenten som används för detta är svepskäl för att inte ta tag i de verkliga problemen.

- Vi kan se hur partier vacklar om marknadshyra och det är beklagligt. Det nuvarande svenska förhandlingssystemet är ett sätt att balansera fastighetsägarens intresse av avkastning och hyresgästens intresse av en trygg och förutsägbar boendekostnad. Avreglering är inte någon genväg till en fungerande hyresmarknad, utan skapar bara osäkra förhållanden för hyresgäster, säger Gunnar Bergman.

För mer information:
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen region Norrland, 070-623 90 17

Kontakter

Bilder

Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Ladda ned bild

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norrland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norrland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye