Linköpings kommun

Pressinbjudan: Linköpings kommun växlar upp arbetet mot välfärdsbrottslighet

Dela

Varje år beräknas kommuner och andra inom välfärdssektorn i Sverige luras på 15-20 miljarder kronor, enligt beräkningar som regeringen har presenterat. Det sker både genom grov organiserad brottslighet och i mindre skala. Linköpings kommun är inte förskonat.

Just nu ökar Linköpings kommun takten i arbetet mot välfärdsbrottslighet. En av flera åtgärder är kompetensutveckling hos medarbetarna. Den 25/4 finns det möjlighet för anställda i Linköpings kommun och andra organisationer att lära sig mer om hur välfärdsbrottslighet fungerar och hur medarbetarna kan bidra till att skattebetalarnas pengar går till välfärd i stället för att hamna i kriminellas fickor.

Christina Kiernan (samordnare mot välfärdsbrottslighet på SKR, Sveriges kommuner och regioner) och Sara Persson (specialist inom brottsförebyggande arbete på Ekobrottsmyndigheten) föreläser på Linköping Konsert & kongress. 

Journalister är välkomna att lyssna på föreläsningarna och ställa frågor efteråt. Representanter från Linköpings kommun finns tillgängliga efter föreläsningarna för att svara på frågor om välfärdsbrottslighet på lokal nivå.

Tid: kl 13-16 torsdag 25 april
Plats: Garden, Linköping Konsert & kongress, Konsistoriegatan 7
Medverkande: Christina Kiernan, SKR, Sara Persson, Ekobrottsmyndigheten, samt Joakim Jäderstig, biträdande säkerhetschef och samordnare välfärdsbrottslighet, Linköpings kommun

Journalister är välkomna att anmäla sig till nyheter@linkoping.se, senast torsdag 25 april kl 09.00.

FAKTA

Vad är välfärdsbrott?
Välfärdsbrott handlar om att offentliga utbetalningar inom välfärdssystemet betalas ut på felaktiga grunder. Det inkluderar bidragsbrotten, där en enskild får för mycket bidrag utbetalt. Det kan till exempel vara ekonomiskt bistånd, föräldrapenning, sjukpenning eller arbetslöshetsersättning. Det kan också handla om aktörer som inte följer de avtal som de ingått med kommun, region eller stat eller andra oegentligheter och brott så som bedrägerier. Välfärdsbrottsligheten har dels ekonomiska följder men också följder i form av kvalitetsbrister, exempelvis genom att seriösa aktörer inte kan konkurrera med dem som fuskar i samband med till exempel upphandlingar.

Källa: Brå, Brottsförebyggande rådet

Nyckelord

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye