Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården
Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att omedelbart initiera utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Projektet ska ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans. Projektet ska samordnas med det pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, under benämningen Kraftsamling för sjukvården.
Samtidigt beslutade regionstyrelsen att en politisk styrgrupp ska inrättas som leder Kraftsamling för sjukvården. Styrgruppen består av presidierna i regionstyrelsen, sjukhusstyrelsen och vårdstyrelsen (alltså ordföranden samt förste och andre vice ordföranden).
- Under flera år har sjukvården i Region Uppsala brottats med ökande underskott trots att insatser har gjorts. Det är uppenbart att vi måste tänka nytt och arbeta annorlunda. Därför behövs kraftsamlingen. Politiken tillsammans med medarbetare och andra aktörer ska ta fram konkreta och nödvändiga reformer för regionen, säger Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande.
Bakgrunden till beslutet är att Region Uppsala står inför stora utmaningar. Ekonomin är i ett kraftigt försämrat läge, och regionen behöver säkra kompetensförsörjningen, hantera en hög personalomsättning och få ner andelen hyrsjuksköterskor. Därtill kommer en vårdskuld med långa väntetider som följd, samt en ökad konkurrens inom riks- och regionsjukvården.
Region Uppsalas årsredovisning visar att flera av verksamheterna inte har kunnat klara sin budget. Underskotten beror främst på kraftigt ökade kostnader för pensioner och stora prisökningar. De flesta av Sveriges regioner redovisar en liknande bild. Månadsrapporten för februari månad visade på en årsprognos på minus 1,4 miljarder kronor för år 2024 (innan nyttjande av resultatutjämningsreserv). Regionstyrelsen beslutade därför att regiondirektören omgående skulle initiera ett regionövergripande utvecklingsprojekt för att ta fram konkreta förslag till reformer för att klara utmaningarna och nå ekonomi i balans. Detta gäller även på längre sikt, då den demografiska utvecklingen med en allt större andel äldre ställer nya krav på hälso- och sjukvården. Nu slås alltså de pågående arbetena samman för en tydligare samordning.
- Vi står inför ett tufft ekonomiskt läge men jag är övertygad att det finns en enorm förändringspotential i vår organisation. Det är bara genom att samla våra krafter och fokusera på våra medarbetare som vi på sikt kan lyckas vända utvecklingen i vår region, säger Helena Proos (S), regionråd.
(M), (KD), (L) och (SD) yrkade på avslag, och reserverade sig mot beslutet.
Kontakter
Helena Proos (S), regionstyrelsens ordförande: 073 – 066 43 19
Randi Graungaard, tf biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör: 072 – 227 83 86
Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter
Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk
Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande
Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu
Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande
Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 17 december17.12.2024 15:45:49 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala antar riktlinje för kontroll av arbetssökande Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen en ny riktlinje för kontroll av arbetssökande mot Polisens belastningsregister och misstankeregister. Den nya riktlinjen kommer att utöka antalet så kallade fakultativa registerutdrag från cirka 350 per år, till cirka 2 000 per år bara på Akademiska sjukhuset. Fakultativ registerkontroll skiljer sig från obligatorisk registerkontroll, som arbetsgivaren är skyldig att genomföra, genom att den är ett val som arbetsgivaren gör. Syftet med den nya riktlinjen är att upprätthålla säkerhet och trygghet för samtliga patienter och medarbetare inom regionens verksamheter. Samt därtill att motverka välfärdsbrottslighet. Av riktlinjen framgår att registerkontroll nu ska genomföras för alla arbetssökande som ska arbeta eller kan komma att arbeta med utsatta patientgrupper. Riktlinjen gäller alltså alla som arbetar patientnära. En ny faktor är att registerkontroll nu gäller om den anställde kan komma
BUFFF Uppsala får 458 000 kronor av Region Uppsala16.12.2024 15:55:52 CET | Pressmeddelande
BUFFF Uppsalas projekt Biblioterapi för unga anhöriga till frihetsberövade är en av flera satsningar inom civilsamhället som får ta del av Region Uppsalas folkhälsomedel, beslutade regionala utvecklingsnämnden i dag. Bland övriga mottagare märks Studiefrämjandet och Rädda barnens Riksförbund som får 333 000 respektive 249 000 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum