Flera av Sveriges kommuner tar ställning: Säger nej till turbokycklingar
För sjätte året i rad har Djurens Rätt genomfört rankningen Djurvänlig kommun. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling.

Kommuner i Sverige verkar alltmer oroade över de omfattande djurskyddsproblemen inom kycklingfabrikerna. I Djurens Rätts årliga rankning av djurvänliga kommuner svarade över en fjärdedel att de kommer att använda möjligheten att fasa ut turbokycklingar i nästa upphandling, med hjälp av ett nytt kriterium som Upphandlingsmyndigheten har tagit fram. Dessutom uppgav 17 procent av de svarande kommunerna att de har minskat serveringen av kycklingkött, vilket överstiger siffrorna från föregående år. Djurens Rätt ser stor potential för det nya kriteriet att bidra till förbättrad djurvälfärd och välkomnar det växande engagemanget från kommunernas sida i sådana initiativ.
– Efter de senaste årens avslöjanden om systematiskt lidande i alla produktionsled i kycklingfabrikerna är det väldigt glädjande att kommunerna nu sätter ner foten. Det sänder en tydlig signal till både industrin och politiker nationellt om att turbokycklingarna behöver fasas ut, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Liknande föregående år har nästan 70 procent av de svarande kommunerna infört åtgärder som leder till en minskning av köttkonsumtionen och en ökning av utbudet av vegetariska alternativ. Att öka antalet vegetariska dagar, då varken kött eller fisk serveras, är en populär åtgärd. Ungefär 20 procent har nu flera vegetariska dagar varje vecka, vilket visar på en ökning från cirka 15 procent som rapporterades förra året.
Enligt Djurens Rätts rankning har det också skett en tydlig ökning av andelen svenska kommuner som konsekvent erbjuder veganska alternativ till barn och elever som efterfrågar det. Anledningen bakom denna ökning kan tillskrivas de nya rekommendationerna från branschföreningen Kost & Näring – som föreslår att vegansk mat bör erbjudas som ett standardalternativ till alla som önskar det. Dessutom har över en femtedel av de deltagande kommunerna ökat andelen helt växtbaserade rätter på sina ordinarie menyer.
Dessa åtgärder förväntas rädda många liv, samtidigt som de bidrar till arbetet för att fasa ut turbokycklingar. Djurens Rätts arbete för att främja antagandet av European Chicken Commitment (ECC) har exempelvis resulterat i att delar av ECC nu har införts i Upphandlingsmyndighetens nya kriterier.
Om Djurvänlig kommun
Djurens Rätts ranking Djurvänlig kommun är baserad på en enkätundersökning om de djurvänliga val som Sveriges kommuner har implementerat. Alla kommuner får chansen att svara och visa på de val som har gjorts gällande kommunala verksamheter och inköp, med ett stort fokus på den mat som serveras i skolor och förskolor. Satsningar på växtbaserad mat och höga djurskyddskrav vid upphandling och inköp av animaliska produkter väger tyngst, vilket resulterar i högre placering på listan. Årets undersökning genomfördes mellan november 2023 och mars 2024, och 66 procent av Sveriges kommuner svarade på hela eller större delen av undersökningen.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seNanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder

Länkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum