Stor risk att chefers arbetsmiljö glöms bort
Chefer utför viktigt arbetsmiljöarbete åt andra, men deras egen arbetsmiljö faller ofta mellan stolarna i företagens systematiska arbetsmiljöarbete. Det är en av slutsatserna i vår rapport efter en stor inspektionsinsats av arbetsmiljön för första linjens chefer i privat sektor.

Arbetsmiljöverket inledde i juni 2022 en inspektionsinsats av arbetsmiljön inom privat sektor för första linjens chefer, alltså de chefer som är närmaste chef för majoriteten av medarbetarna på en arbetsplats. När insatsen avslutades i december 2023 hade nästan 1 100 inspektioner genomförts och i 65 procent av fallen ställde vi krav på att den inspekterade arbetsplatsen skulle åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet. Bristerna upptäcktes till stor del i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön – det handlade bland annat om arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling – men också i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Chefer ses inte som vanliga arbetstagare
Första linjens chefer är en yrkesgrupp med höga krav på sig och som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen – något som kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö. Trots det har inspektionerna identifierat att chefers arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna i företagens systematiska arbetsmiljöarbete. Antingen exkluderas första linjens chefer helt från medarbetarundersökningar, skyddsronder, medarbetarsamtal och tillbudsrapporteringssystem, eller så går det inte att identifiera dem utifrån deras yrkesroll. Risken blir då att de arbetsmiljöfrågor som berör cheferna inte omhändertas.
– Chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Våra inspektörer har märkt att det inte är självklart för företag att tänka på chefer som vanliga arbetstagare, som på ett naturligt sätt ska ingå i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör och projektledare vid Arbetsmiljöverkets avdelning för inspektion.
Skyddsombud företräder sällan chefer
Under inspektionsinsatsen har det gång på gång framkommit att det finns brister i hur företag fördelar arbetsmiljöuppgifter till dem som ska hantera arbetsmiljön för första linjens chefer. Personer som på pappret har till uppgift att hantera deras arbetsmiljö vet inte alltid om det. Därmed är det stor risk att företag missar sina chefers arbetsmiljö och inte kan förebygga de risker som kan uppstå. Ytterligare en iakttagelse är att det sällan finns skyddsombud som representerar första linjens chefer.
– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och blir då ibland en motpart till skyddsorganisationen. Men skyddsombuden har en viktig roll i att lyfta och påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva skyddsombud som agerar för deras arbetsmiljö, säger Malin Cato.
De flesta företag har åtgärdat brister
Inspektionsinsatsen visade ingen större skillnad mellan små och stora företag. Det var dock något vanligare att större företag fick krav på att åtgärda brister, trots att de ofta har specialister som arbetar med arbetsmiljöfrågor.
Samtidigt har det under inspektionsinsatsen varit tydligt att många företag vill förbättra sitt arbetsmiljöarbete och inser fördelarna med det. Kompetens är högt eftertraktat i dagens arbetsliv, inte minst i chefsled, och många arbetsgivare ser första linjens chefer som viktiga personer som de kan bygga vidare på inom företaget. Det är få ärenden under inspektionsinsatsen som har drivits vidare till föreläggande, vilket betyder att arbetsgivarna i regel har åtgärdat brister som vi har identifierat.
– Att vara första linjens chef är ofta första steget i en karriär som kan innebära en högre position i framtiden. Det kan leda till att man odlar en kultur av att man behöver göra några ”hundår” innan man stiger i graderna och får en mer hållbar arbetsmiljö. Detta är några av de risker som ingår i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, och som arbetsplatser måste undersöka och riskbedöma för att skapa en god och hållbar arbetsmiljö för första linjens chefer. Alla ska kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv, säger Malin Cato.
Nyckelord
Kontakter
Presstjänsten, Arbetsmiljöverket
Tel:010-730 91 55media@av.seLänkar
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum