Bookmark Förlag

Lauren Groff följer upp Matrix med modern Robinson Crusoe

Dela

I dag släpps Den vilda flykten på svenska. Boken utspelar sig under tidigt 1600-tal och är en fristående fortsättning på medeltidsskildringen Matrix. Författaren Lauren Groff har utnämnts till en av de bästa författarna i sin generation, tilldelats över ett tjugotal prestigefyllda priser och i år listats som en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Hennes nya bok är en poetisk äventyrshistoria med många kommentarer till vår samtid.

”Jag vill ta upp det akuta tillstånd vi lever i just nu, och jag tror att man kan närma sig klimatkatastrofen genom en historisk lins. Det förflutna och framtiden är alltid i dialog. Det är inte mer än den moderna författarens uppgift att hitta kopplingen mellan de två epokerna”, säger Lauren Groff om varför hon skrev Den vilda flykten

Den vilda flykten är en hisnande äventyrshistoria om en ung tjänsteflicka på flykt från svält och misär i den engelska bosättningen Jamestown, 1609 i delstaten Virginia. Det är en postkolonial Robinson Crusoe där flickan rusar fram genom den skrämmande naturen med samma hastighet och av liknande anledningar som många av oss idag skulle vilja fly vår samtid. 

”Det är en bok som är svindlande snabb och spännande, samtidigt som det vackra språket bjuder till eftertanke och meditation”, säger förläggare Anna Cecilia Weschke. ”Jag har aldrig läst en bok som satt sig så djupt i mig tidigare.” 

Med Groffs karakteristiska förmåga att genom språket sammanfoga människan med sin miljö är detta en berättelse, som likt Matrix, ger oss en historisk förankring samtidigt som den skriver ny kvinnohistoria. För översättning står Bogg Johanna Karlsson.

Lauren Groff är trefaldig National Book Award-finalist och vinnare av såväl The Story Prize som Grand prix de littérature américaine och Joyce Carol Oates-priset. Hennes böcker finns översatta till fler än 30 språk och hennes noveller publiceras regelbundet i The New Yorker. Hon har nyligen öppnat en bokhandel, The Lynx, i Gainesville och nu senast utnämnts till en av världens 100 mest inflytelserika personer av TIME.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Omslag: Elsa Paulson efter original
Omslag: Elsa Paulson efter original
Ladda ned bild
Foto: Eli Sinkus
Foto: Eli Sinkus
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye