Minst 40 år till jämställda pensioner – om arbetslivet blir jämställt i dag
Även om arbetslivet plötsligt skulle bli jämställt i dag så skulle det ta 40 till 50 år tills kvinnor och män får lika mycket i pension. Jämställdhetsmyndigheten efterlyser förändringar både i och utanför pensionssystemet för att Sverige ska kunna nå målet om ekonomisk jämställdhet.
– Pensionen speglar inkomsterna under arbetslivet. Vi har de största skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner av alla nordiska länder. Framför allt beror det på ett ojämställt arbetsliv men vi ser också att pensionssystemet skulle kunna kompensera för könsskillnaderna på arbetsmarknaden mer än i dag, säger Malin Allert, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Gapet i inkomster mellan kvinnor och män över 65 år har varit runt 30 procent under lång tid. Den senaste statistiken från 2022 visar 28 procents skillnad. Det är en större skillnad än bland yngre kvinnor och män.
Jämställdhetsmyndigheten har analyserat pensionssystemet ur ett jämställdhetsperspektiv som en del av myndighetens uppdrag att varje år redovisa resultat av åtgärder inom jämställdhetspolitiken. Analysen visar att det finns många orsaker i arbetslivet till skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner:
- Kvinnodominerade yrken har generellt lägre löner
- Det finns en löneskillnad på 4,5 procent mellan kvinnor och män efter att beräkningar tagit hänsyn till olika förklarande faktorer
- Kvinnor arbetar i större utsträckning deltid
- Kvinnor har i genomsnitt ett tidigare utträde från arbetslivet
- Föräldraledigheten (inklusive VAB för att vårda sjuka barn) är ojämnt fördelad
- Kvinnor är i högre utsträckning sjukskrivna
- Det är vanligare att kvinnor helt står utanför arbetskraften
- Kvinnor studerar längre.
– Vi behöver åtgärder med syftet att eliminera könsskillnader i arbetslivet och jämna ut fördelningen av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. När vårt nuvarande pensionssystem utformades på 1990-talet trodde man att arbetslivet och inkomsterna skulle jämnas ut snabbare, så att pensionerna också skulle jämnas ut. Den förändringen har visat sig gå långsamt och därför minskar också pensionsgapet långsamt. Dessutom har tjänstepensioner och kapitalinkomster ökat i betydelse för pensionärernas inkomster, säger Sara Andersson, utredare.
Pensionssystemet är konstruerat på ett sätt som gör att det bidrar till att upprätthålla skillnader mellan kvinnor och män, visar Jämställdhetsmyndighetens analys. Det är kapitalinkomster, tjänstepension och allmän inkomstgrundad pension som bidrar mest till skillnader i inkomster mellan äldre kvinnor och män. Mest utjämnande är skatterna, men även grundskyddet och änkepensionen minskar skillnaden. När det gäller tjänstepensionerna ökar de inkomstgapet bland personer över 65 år med 14 procent. Kvinnor får i genomsnitt hälften av det männen får från tjänstepensioner.
– Fler män än kvinnor har inkomster på nivåer som gör att de får högre avsättningar till tjänstepensionen, vilket alltså innebär att män tjänar mer på tjänstepensionens konstruktion. Vi ser att vi behöver en översyn av pensionssystemet som tar hänsyn till jämställdhet för att inte förstärka könsskillnaderna i arbetslivet, säger Malin Allert.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seDokument
Länkar
Om oss
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Skärpt kontroll av statsbidrag ledde till fler återkrav4.4.2025 10:58:38 CEST | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten har genomfört omfattande förändringar i sin statsbidragshantering för att stärka kontrollen och säkerställa att bidrag går till rätt aktörer.
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
Unga kvinnors ekonomi halkar efter tidigt4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Könsskillnader i inkomster börjar redan i unga åldrar och följer sedan med genom arbetslivet.
79 miljoner för att förebygga våld13.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu får 23 aktörer statsbidrag för projekt och verksamheter som förebygger mäns våld mot kvinnor. I många av ansökningarna till Jämställdhetsmyndigheten riktar sig insatserna till barn. Totalt fördelar myndigheten 79 miljoner kronor för de närmaste två åren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum