Solna stad

Rekordmånga nöjda företag i Solna

Dela

Solna stad klättrar i undersökningen av kommunernas service som genomförs av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Stockholm Business Alliance (SBA). Totalt ökar Nöjd Kund Index (NKI) från 76 förra året, till 79 i årets mätning, den högsta siffran hittills som har uppmätts för Solna stad sedan mätningen startade 2012.

- Det här är verkligen ett resultat att vara stolta över. Ett riktigt kvitto på att den nära kontakten och samverkan mellan stad, politik och näringsliv i Solna är en framgångsfaktor som vi ska fortsätta värna och utveckla, säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad. 

Företagens vanligaste kontakt med kommunen är inom tillstånd och tillsyn och totalt har 470 företag som hade myndighetskontakt med Solna stad under 2023 betygsatt den totala upplevelsen av stadens service. Frågorna handlar om hur nöjda företagen är med stadens bemötande, information, tillgänglighet, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. Solna stad ökar inom samtliga områden i år.

Undersökningen mäter faktiska ärenden inom sju olika myndighetsområden - brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd och upphandling.  Högst betyg får serveringstillstånd (NKI 94), brandskydd (NKI 88) och livsmedel (NKI 82). Den största ökningen gör bygglov som ökar till NKI 68, jämfört med NKI 55 året innan och upphandling får ett betyg på NKI 70. För serveringstillstånd är betyget högst inom SBA-kommunerna och den näst högsta siffran i landet. Resultatet för övriga myndighetsområden är miljö (NKI 74) och markupplåtelse (NKI 73).

 Topp fem i Stockholms län

I Stockholms län rankas Solna på plats 5 av 26 kommuner, jämfört med plats 11 år 2022. I den sammanvävda bedömningen om företagsklimatet i hela Sverige rankas Solna på plats 39 jämfört med plats 90 (2022). Staden klättrar även från plats 28 till plats 9 bland kommuner med fler än 40 000 invånare. 

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye