Solna stad

Årsredovisning 2023: Positivt resultat och fokus på hållbar utveckling

Dela

En god måluppfyllelse, ett positivt ekonomiskt resultat och fokus på en hållbar framtida utveckling för Solna och de som lever och verkar i staden. Det visar Solna stads årsredovisning för 2023, som godkändes av kommunfullmäktige den 29 april.

Året präglades av stora ekonomiska utmaningar, med hög inflation och höjda räntenivåer som påverkade såväl hushållens som kommunernas ekonomi. Trots lågkonjunkturen och en fortsatt orolig omvärld uppvisar Solna och stadens verksamheter goda resultat.

- Politikens prioriteringar är glasklara, vi sätter barn och ungas framtid först. Resurserna till Solnas skolor och förskolor har därför stärkts med inriktningen att minska klasstorlekarna och barngruppernas storlek. Vi har också påbörjat arbetet med att öppna nya kommunala skolor och fortsätter det arbetet de kommande åren, säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.   

Det ekonomiska resultatet är positivt och uppgår till 564 miljoner kronor efter balanskravsjusteringar och synnerliga skäl, vilket är 469 miljoner kronor bättre än budget. Det innebär att staden har uppfyllt kravet om god ekonomisk hushållning för året.


- Resultatet präglas av ett starkt utgångsläge med en positiv utveckling främst avseende skatteunderlaget. Genom goda resultat säkras stadens fortsatta utveckling, säger Anna Håkansson, tf. ekonomichef i Solna stad.

Arbetet med omställningen till ett hållbart och klimatsmart samhälle fortsatte under 2023 med målet att Solna ska bli klimatneutralt. En koldioxidbudget har tagits fram och använts som en del i styrsystemet för 2024 års budget.

Det hände i Solna 2023 – exempel

* Befolkningen minskade från 85 450 till 85 426. Det beror till stor del på att Skatteverket under året gått igenom sina register och avregistrerat personer som inte längre bor i Sverige men missat att anmäla detta. För Solnas del handlar det om 703 personer. De kan ha utvandrat de senaste åren, men registrerades som utvandrade under 2023.

* Antalet arbetsplatser uppgår till cirka 106 000.

* Antal färdigställda och inflyttade bostäder under 2023 blev 379.

* Skytteholmsskolans mellanstadium återöppnades. I augusti 2023 startade två klasser i årskurs 4.

* Detaljplaner har beslutats för delar av kvarteren Farao och Kairo med flera i Arenastaden. Planen ger förutsättningar för cirka 185 bostäder och 77 000 kvadratmeter kontorsyta. Även detaljplan för Albygård har beslutats som bland annat omfattar 70 nya hyresrätter.

* I norra Solna fortsätter utvecklingen av Järvastaden, Ulriksdal och Järva krog. Bygglov beviljades för tre nya kvarter med sammanlagt 458 bostäder i flerbostadshus.

* Staden förvärvade i slutet av året ett bostadsbyggnadsprojekt med 100 lägenheter av Besqab och i december beslutade kommunfullmäktige att sälja projektet vidare till Signalisten. Det innebär att Signalisten ges möjlighet att starta moderniseringen av Bagartorps centrum inklusive ett eget projekt med 130 lägenheter. Totalt innebär det att 230 nya hyreslägenheter kan byggstartas i Bagartorp.
* Under hösten har principöverenskommelser tagits fram och beslut fattats om projekt som kan ge ytterligare cirka 1400 lägenheter, varav cirka 400 hyreslägenheter och studentlägenheter. Förutom i Bagartorp blir det hyresrätter i Jungfrudansen, västra Huvudsta och i Ingenting. Ytterligare studentlägenheter planeras i Bergshamra genom Stockholms studentbostäder.

* De första solcellspanelerna på stadens fastigheter i Solna installerades. En plan har tagits fram för utbyggnaden av solceller. En plan har även tagits fram för att påskynda utbyggnaden av laddinfrastrukturen i Solna.

* Hagalundslyftet inleddes under året, med medborgardialoger. Målet är att Hagalunds centrum ska bli mer levande, tryggt och jämlikt.

* Etableringstrappan startades. Det är en ny verksamhet som fokuserar på att stödja nyanlända.

* Inriktningsbeslut har tagits om att bygga nya fotbollsytor på Huvudsta IP och rusta upp Skytteholms IP. En avsiktsförklaring har undertecknats som ska ge AIK Fotboll en hemvist för herrlaget på Råstasjöns IP, samt en samlingsplats för hela föreningen inklusive damlaget och ungdomsakademierna på Skytteholms IP. Samtidigt aviserades en omfattande satsning på alla föreningars fotbollsverksamhet för barn och ungdomar i Solna.

* En vision för Överjärva gård har tagits fram med inriktningen att gården ska utvecklas till ett friluftsmuseum.

* Beslut togs om att inrätta samhällsbyggnadsförvaltningen. I den nya förvaltningen kommer det som tidigare var miljö-och byggnadsförvaltningen rymmas. Dessutom flyttar avdelningen för stadsutveckling från stadsledningsförvaltningen till den nya samhällsbyggnadsförvaltningen.

* Den totala arbetslösheten i Solna var i december 2023 4,3 procent. Det är samma nivå som samma månad föregående år, men lägre än i Stockholms län (6,5) och riket (6,7).

Dokument

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye