Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Värmlands län
Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision.
I Karlstads kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 35 298 000 kronor under 2022. För hela Värmlands län uppgick kostnaden för hyrpersonal till 75 176 000 kronor för 2022. Att jämföra med 2012 då kostnaden för hela länet uppgick till 7 512 000 kronor.
Vision har genomfört en undersökning bland HR-chefer i kommuner och regioner kring användandet av konsulter och tillfälligt inhyrd personal. Resultatet visar att så gott som samtliga kommuner är beroende av inhyrd personal för att klara bemanningen. Vanligast är att hyra in personal inom socialtjänsten, så som socialsekreterare eller äldreomsorgspersonal, i en period av en till sex månader.
- Att hyra in personal är en kortsiktig lösning på välfärdens bemanningskris. Kommunerna måste vidta åtgärder för att bromsa utvecklingen, annars finns en risk att kostnaderna för inhyrd personal kommer att fortsätta att öka. Det är stora summor pengar som i stället bör gå till att förbättra arbetsvillkor och att utveckla välfärden, och komma anställda till del, säger Katarina Carlsson, ordförande i Visions avdelning i Karlstads kommun.
Trots stora kostnadsökningar för inhyrd personal så visar Visions undersökning att för få kommuner jobbar aktivt med frågan. En mycket liten andel av kommunerna har tagit fram en politisk strategi kring att minska beroendet av inhyrd personal.
- Det som förvånar mest är att kommunerna int e har koll på hyrkostnaderna eller en strategi för när det ska användas. Särskilt i tider av besparingar och nedskärningar. Inhyrd personal är ibland nödvändigt, men det visar sig att det används på ett omedvetet sätt. Man måste också se konsekvenserna i form av mindre pengar till anställd personal och bristande kontinuitet för den som behöver stöd från socialtjänst eller omsorg. Vi tror att dessa pengar gör bättre nytta i satsningar på fast anställd personal, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i form av två enkäter som besvarats av HR-chefer i kommuner och regioner under perioden 19 januari- 6 februari. Svarsfrekvensen var 59 procent för kommunerna och 67 procent för regionerna.
Statistiken gällande kostnader för hyrpersonal kommer från SCB och SKR.
Läs rapporten med sammanställning av kostnader för kommunerna https://vision.se/opinion/rapporter/2024/
För ytterligare kommentarer, kontakta Katarina Carlsson ordförande i Visions avdelning Karlstads kommun, tfn 054-540 4757 samt Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.
Kontakter
Caroline CederquistPress - och opinionschef
Tel:076 130 89 97Tel:08 789 63 42caroline.cederquist@vision.seMaria MartinssonPressekreterare
Tel:08 789 64 77Tel:070 655 50 48maria.martinsson@vision.seVisions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.
Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO.
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
Vision vill se reallöneökningar och kortare arbetstid20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Reallöneökningar enligt märket, satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper och arbetstidsförkortning. Det är fackförbundet Visions viktigaste krav i avtalsrörelsen som påverkar närmare 120 000 medlemmar i välfärden. I dag överlämnar Vision sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.
Vision agerar mot nedskärningar i Forshaga kommun och begär förhandling16.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kommunledningen i Forshaga föreslår att Individ och familjeomsorg( IFO) i kommunen kraftigt ska skära ner på sin verksamhet. Bland annat föreslås reducering av flera chefstjänster samt även reducering av tjänster inom verksamheterna barn, vuxen och familj. Öppenvården föreslås även minska med så pass mycket som 4 tjänster. Sammanlagt är det tänkt att 10 tjänster ska försvinna från IFO. Det innebär en minskning av handläggare och behandlare med närmare 29% och en minskning av öppenvården med 40 %
Avgjort: Årets kulturkommun 2025 är Tranemo5.12.2024 15:14:18 CET | Pressmeddelande
För 36:e året i rad har fackförbundet Vision utsett Årets kulturkommun. Vinnare 2025 är Tranemo, som enligt juryn ”aktivt arbetar för att skapa och stödja kultur- och föreningsliv som bidrar till glädje och gemenskap”. – Tranemo visar att kultur kan bidra till samhällen som hänger ihop, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Bra att utredaren lyssnat på kritiken från Vision – men lagen bör slopas helt26.11.2024 11:07:39 CET | Pressmeddelande
I regeringens utredning kring den så kallade angiverilagen finns undantag för hälso- och sjukvården, socialtjänst, skola och bibliotek. Det är bra att utredaren Anita Linder har lyssnat på den oro som har framförts av Vision och andra, men Vision vill att informationsplikten slopas helt.
Tre kommuner tävlar om att bli Årets kulturkommun 202530.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision delar för 36:e året i rad ut utmärkelsen Årets kulturkommun. En av finalisterna 2025 är Västervik, för sitt arbete att göra kulturen tillgänglig för alla invånare – oavsett bakgrund. Övriga finalister är Tranemo och Varberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum