Region Kronoberg

Region Kronoberg ansöker om dispens från dygnsvila för ambulansen

Dela

Region Kronoberg ansöker om dispens hos arbetstidsnämnden för dygnstjänstgöring i ambulanssjukvården i sommar. Ambulansen behöver stärkas upp i västra länet i sommar när akuten i Ljungby drar ner på öppettiderna.

Cecilia Forss/Region Kronoberg

På grund av svårigheter att bemanna kommer akuten på Ljungby lasarett endast vara öppen kl. 07-18 från den 10 juni till och med den 18 augusti. Det gör att ambulansen behöver förstärka i de västra delarna nattetid.

Beslut i regionstyrelsen

För att ambulansen ska få ihop bemanningen ansöker nu Region Kronoberg om dispens från EU:s arbetstidsregler så att de anställda ska kunna jobba dygnslånga pass. Beslutet fattades av regionstyrelsen den 23 april och har nu förhandlats med fackförbunden.

– Eftersom verksamheten gör bedömningen att de gjort allt de kan för att lösa situationen så är det självklart att vi går vidare med en ansökan. Nu hoppas vi att nämnden hanterar det skyndsamt och att vi har en dispens på plats innan sommaren, säger Henrietta Serrate (S), regionstyrelsens ordförande.

– En dispensansökan ska sitta långt in, man ska ha testat allt. Det har ambulansen gjort i det här fallet och nu när vi inte ser någon annan möjlighet är det dags att söka, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Bästa lösningen

Inom ambulansverksamheten har man vänt på alla stenar och landat i att dygnstjänstgöring är den i särklass bästa lösningen för att trygga en tillgänglig ambulansvård under sommaren.

– Det gör att vi kan bemanna ytterligare en ambulans nattetid i västra länet, vilket kommer behövas när det blir längre och fler transporter nattetid, säger Fredrik Dahlberg, verksamhetschef för ambulansen.

Han är noga med att understryka att dygnsarbetspass är en tillfällig lösning under sommaren, eftersom det är viktigt att medarbetarna får den vila de behöver.

– Vi har använt oss av dygnstjänstgöring inom ambulansen innan de nya arbetstidsreglerna trädde i kraft den 1 oktober 2023, så det finns en stor erfarenhet i verksamheten av att balansera de risker som de långa arbetspassen medför, säger Fredrik Dahlberg.

Kontakter

Bilder

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Alternativa sätt att driva Lasarettet Ljungby ska utredas tillsammans med kommunerna i västra Kronoberg25.6.2024 13:59:22 CEST | Pressmeddelande

I slutet av maj redovisades utredningen ”Samplanering av vårdens innehåll” för regionstyrelsen i Region Kronoberg. I samband med det beslutade styrelsen om flera uppdrag – bland annat att utreda alternativa former för att driva Ljungby lasarett. Nu har Region Kronoberg påbörjat en dialog med kommunerna Ljungby, Älmhult och Markaryd, för att undersöka möjligheterna att driva sjukhuset på ett nytt sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye