Trafikverket

Omkomna i trafiken minskar inte

Dela

Vi ska nå maximalt 133 omkomna och maximalt 2 800 allvarligt skadade i vägtrafiken år 2030. Under 2023 omkom 229 personer. Prognoserna visar att vi missar etappmålet om vi inte gör mer.

Foto: Stellan Stephenson
Foto: Stellan Stephenson

Förra årets 229 omkomna innebär att antalet är på samma nivå som 2022 då 227 personer omkom. Sedan 2019 har utvecklingen mot färre omkomna planat ut. 

– Vi räddar liv, men utvecklingen går för sakta. Vi och många fler aktörer jobbar systematiskt med insatser för att öka trafiksäkerheten på väg. Det finns många goda samarbeten mellan det privata och det offentliga, nationellt, regionalt, lokalt. Men det räcker inte, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Samarbeten mellan industrin, det offentliga och akademin är avgörande för att rädda fler liv. Som till exempel fordonsindustrins intensiva teknikutveckling och Polismyndighetens trafikövervakning. 

Trafiksäkerhet är också en viktig arbetsmiljöfråga
Knappt hälften av de 229 dödsolyckorna var arbetsrelaterade och i drygt en tredjedel var en upphandlad transporttjänst inblandad. Trafikverket har tagit fram vägledningar till stöd för att trafiksäkra verksamheter. Det är ett exempel på vad vi gör för att möta utmaningarna inom trafiksäkerhet.

null
Ur Trafikverkets nya rapport, Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2023

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör, 010-123 48 14

Ulrika Karlsson, nationell press- mediestrateg, 070-762 39 54

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Ur Trafikverkets nya rapport, Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2023
Ur Trafikverkets nya rapport, Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2023
Ladda ned bild
Foto: Stellan Stephenson
Foto: Stellan Stephenson
Ladda ned bild

Dokument

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye