Norrköpings kommun

Krogar mot Knark – en del av medborgarlöftet

Dela

Utifrån det medborgarlöfte Norrköpings kommun och polisens antog för 2023/2024 inleds nu arbetet med den kunskapsbaserade metoden Krogar mot Knark. Det syftar till att skapa en trygg och säker krogmiljö fri från narkotika. I veckan besöker representanter från kommunen och polisen hotell och restauranger i Norrköping som visat intresse för att bli certifierade för sitt arbete mot droger.

- Idag tar vi ytterligare ett steg i vår samverkan med polisen. Krogar mot Knark är en del av polisens medborgarlöfte och vårt gemensamma samverkansavtal. Här kommer vi arbeta tillsammans för att göra Norrköpings krogliv till en drogfri arena där både Norrköpingsbor och besökare kan känna sig trygga. Jag hoppas på ett stort gensvar från vårt fina lokala krogliv inklusive restauranger och hotell – det är tillsammans som vi bygger Norrköping starkt, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Metoden Krogar mot Knark har vuxit fram ur den vetenskapligt utvärderade metoden Ansvarsfull Alkoholservering som ska förebygga överservering av alkohol samt servering av alkohol till underåriga. Sedan våren 2023 har STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) ett nationellt uppdrag att samordna och sprida kunskap om metoden. Metodens vision är att skapa en trygg och säker krogmiljö fri från narkotika för såväl gäster som personal i samverkan mellan kommunen, polisen, branschen och andra lokala nyckelaktörer.

- Narkotika är en del av kriminellas inkomster vilket vi behöver begränsa för att också få ett stopp på att unga involveras i den grova brottsligheten, och i förlängningen få de grova våldsbrott som vi nu drabbas av att upphöra. Vi är så glada och imponerade över den stora uppslutning våra krogar och hotell i staden visat för att bidra till att begränsa de kriminellas förutsättningar genom att försvåra narkotikahantering i deras miljöer, säger Annika Granath, kommunpolis. 

Medborgarlöftet är en överenskommelse mellan polisen och kommunen som syftar till att stärka det förebyggande och trygghetsskapande arbetet på lång sikt. Det fokuserar på att adressera lokala problem och att uppfylla behoven och önskemålen hos invånare, besökare och verksamma för att öka känslan av trygghet och säkerhet. Medborgarlöftet bygger på en lokal lägesbild som identifierar brotts- och otrygghetsproblem, där medborgardialoger har varit en viktig del av underlaget. Baserat på medborgardialoger prioriteras insatser mot narkotikarelaterad brottslighet och ungdomar för att minska brottslighet och öka trygghet.

-  Byggnads- och miljöskyddsnämnden har god kompetens att bidra i det här viktiga arbetet. Vi arbetar inte bara med kontroller av olika verksamheter utan är en viktig servicefunktion för våra lokala företag. I det här arbetet kommer vi vara behjälpliga för att krogar och hotell ska genomgå certifieringen på ett så bra sätt som möjligt, säger Alex Nejdemo (L) ordförande byggnads- och miljöskyddsnämnden.  

Bifogat finns medborgarlöftet mellan Norrköpings kommun och Lokalpolisområde Norrköping under tidsperioden 2023-2024.

Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande 
Telefon: 0725-83 69 66

Alex Nejdemo (L)
Titel:  ordförande byggnads- och  miljöskyddsnämnden.
Telefon: 0702-25 25 34

Annika Granath
Titel: kommunpolis
Telefon: 114 14

_________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner
Telefon: 0725-97 09 00

Dokument

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Brister i bemötande anmäls enligt lex Sarah25.4.2024 09:12:42 CEST | Pressmeddelande

Vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun anmäler en händelse gällande ett allvarligt missförhållande. En medarbetare har utsatt en brukare för fysiskt kränkande behandling. Händelsen har inträffat i en bostad med särskild service enligt LSS i Norrköpings kommun, och den bedöms av vård- och omsorgskontoret som ett missförhållande och anmäls till Inspektion för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye