Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Rättat pressmeddelande: Efter beslut från HMK – hyrorna klara för Tranemobostäders hyresgäster

Dela

Nu är 2024 års hyror klara för Tranemobostäders 819 hyreshushåll. Beslutet från Hyresmarknadskommittén innebär att hyrorna höjs med 5,55 procent, retroaktivt från 1 januari i år. Hyresgästföreningen beklagar att strandningen medförde att överenskommelsen dröjde men konstaterar att hyresgästerna slapp höjningar på drygt elva procent.

Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen Inga restriktioner

Beslutet innebär att hyresgästerna får en retroaktiv höjning av hyran med 5,55 procent. Hyrespåslaget för årets första fem månader kommer att fördelas på hyresavierna för juni, juli och augusti.

– Det är en hög höjning som tyvärr kommer vara tuff för hyresgästerna. Men det är positivt att HMK tog hänsyn till våra invändningar. Deras beslut innebär en halvering av Tranemobostäders krav, säger Abdukadir Abdulle, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Bostadsbolagets ursprungliga krav låg på 11,2 procent och då parterna stod långt ifrån varandra valde Tranemobostäder att avbryta förhandlingarna och begärde medlingshjälp från Hyresmarknadskommittén (HMK). Eftersom HMK inte kunde komma fram till något medlingsförslag, och parterna fortfarande stod långt ifrån varandra fattade HMK beslut om hyrorna för 2024.

– Vi flaggar alltid för att de största förlorarna på strandningar är hyresgästerna i och med att förhandlingen då drar ut på tiden. Nu blir det fem månaders retroaktiva hyror då avierna för maj redan skickats ut. Det kommer att bli jättetufft då många redan har svårt att få ekonomin att gå ihop, förklarar Abdukadir Abdulle.

För en genomsnittstvåa på 60 kvadratmeter höjs hyran med 306 kronor vilket kan jämföras med bostadsbolagets ursprungliga krav på 617 kronor.

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Uppdaterad: Privata fastighetsägare i Alingsås och Vårgårda vill höja hyrorna med 15 procent för omkring 1 400 hushåll10.6.2024 08:32:23 CEST | Pressmeddelande

I Alingsås och Vårgårda har 42 större och mindre privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 15 respektive 14,5 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar nyligen avslutats, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

Privata fastighetsägare i Sjuhärad vill höja hyrorna med 14 till 15 procent för omkring 10 400 hushåll5.6.2024 16:09:15 CEST | Pressmeddelande

I Borås, Bollebygd, Mark, Vårgårda och Ulricehamn har ett mycket stort antal större och mindre privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 14 till 15 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar nyligen avslutats, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye