Ratio

Ny rapport: Integrationen av språksvaga invandare kräver kunskapsbaserade reformer

Dela

I en ny rapport från Ratio sätts ljuset på de utmaningar som många migranter står inför när det gäller att lära sig svenska, och hur det påverkar integrationen på arbetsmarknaden. Under de senaste decennierna har svensk migration förändrats från att framför allt ha bestått av europeisk arbetskraftsinvandring till en allt större andel utomeuropeiska flykting- och anhöriginvandrare. Samtidigt är sysselsättningsgapet mellan utrikes och inrikes födda bland de största i EU.

Bild: Stockholms universitet
Bild: Stockholms universitet

Rapporten, "Alla ska snabbt lära sig svenska", identifierar flera nyckelfaktorer bakom svårigheterna för vissa migrantgrupper att lära sig svenska tillräckligt bra. Bland dessa återfinns graden av läs- och skrivkunnighet, språklig distans, samt psykologiska och sociala omständigheter som segregation och brist på exponering för det svenska språket. Med språklig distans menas, enkelt uttryckt, hur olika två språk är utifrån en rad olika lingvistiska parametrar.

De utomeuropeiska flykting- och anhöriginvandrare, som kommit att utgöra en allt större del av svensk immigration, har ofta betydligt svagare utbildningsbakgrund och sämre läs- och skrivförmåga. I rapporten pekas på att så många som 35 procent av de utrikesfödda i Sverige har otillräckliga läs- och skrivfärdigheter enligt PIAAC, ett internationellt test av vuxnas räkne, läs- och skrivförmågafärdigheter.

- Vi ser att många av dagens migranter har modersmålmed stor språklig distans till svenska och inte sällan låg läs- och skrivkunnighet. Dessa faktorer gör språkinlärningen långsam och svår, säger Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Ratio och Stockholms universitet.

Rapporten visar att genomströmningen inom Svenska för invandrare, (SFI), är bekymmersamt låg, trots att nivån som krävs för avslutade SFI-studier är relativt grundläggande. Enligt rapporten har en betydande del av dagens migranter, framförallt på grund av bristande läs- och skrivkunnighet och hög språklig distans till modersmålet - inte förmågan att lära sig svenska på den nivå och i den hastighet som krävs för att möta den politiskt uttalade målsättningen om att alla ska lära sig svenska på tre år.

Språkinlärning omgärdas alltså av en hel del ogynnsamma faktorer i dagens Sverige, men det finns, enligt rapportens författare, förbättringsområden. För att höja kvaliteten på undervisningen och underlätta integrationen på arbetsmarknaden föreslår de, bland andra, följande åtgärder:  

  • Modersmålsbasera läs- och skrivinlärningen
  • Kräv lärarlegitimation och vidareutbildning för modersmålslärare
  • Stärk samordningen mellan grund- och gymnasieskola och SFI
  • Kartlägg läs- och skrivförmåga inom SFI och utbilda SFI-lärare i läs- och skrivinlärning
  • Intensifiera SFI-utbildning med ökat antalet undervisningstimmar, gärna i kombination med yrkespraktik
  • Skapa fler enkla jobb med låga språkkrav och utvärdera var språkkunskaper verkligen behövs
  • Uppmuntra lagarbete: Främja arbetsformer som stödjer språksvaga
  • Använd teknik för integration: Utforska AI och andra verktyg som kan hjälpa migranter på arbetsmarknad

- Det är viktigt att på djupet förstå de utmaningar många migranter står inför när de försöker lära sig svenska. Och vad det i sin tur innebär för den svenska arbetsmarknaden – och samhället i förlängningen. Med vår rapport hoppas vi kunna bidra till en mer realistisk och faktabaserad diskussion kring språkinlärning för utrikes födda vuxna, avslutar professor Fanny Forsberg Lundell.

Kontakter

Länkar

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

Nationalekonomen Özge Öner mottar pris för mänsklig blomstring9.4.2025 15:03:47 CEST | Pressmeddelande

Özge Öner tilldelas Årets Pris för mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära. Öner är Associate Professor i Spatial Economics and Real Estate vid Department of Land Economy, University of Cambridge, och Fellow vid Sidney Sussex College. Priset instiftades 2022 till forskningsinstitutet Ratios grundare och tidigare vd, Nils Karlsons, ära. Priset delas ut årligen till framstående personer som genom forskning och offentligt engagemang bidragit till ökad förståelse för samhälleliga och ekonomiska villkor för mänsklig utveckling och blomstring. Özge Öner disputerade i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping 2014 med avhandlingen "Retail Location" och har sedan dess haft framstående positioner vid bland annat IFN, HUI Research och Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics (CEnSE). Hennes forskning har varit inriktad på geografiska aspekter av entreprenörskap, migration, segregation, detaljhandel och politisk geografi, och hon har publicerat ett stort antal i

Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande

Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.

Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande

Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.

Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan

En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye