Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Rättat pressmeddelande: Efter beslut från HMK – hyrorna klara för Tranemobostäders hyresgäster

Dela

Nu är 2024 års hyror klara för Tranemobostäders 819 hyreshushåll. Beslutet från Hyresmarknadskommittén innebär att hyrorna höjs med 5,55 procent, retroaktivt från 1 januari i år. Hyresgästföreningen beklagar att strandningen medförde att överenskommelsen dröjde men konstaterar att hyresgästerna slapp höjningar på drygt elva procent.

Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Bild på Abdukadir Abdulle som är förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresgästföreningen Inga restriktioner

Beslutet innebär att hyresgästerna får en retroaktiv höjning av hyran med 5,55 procent. Hyrespåslaget för årets första fem månader kommer att fördelas på hyresavierna för juni, juli och augusti.

– Det är en hög höjning som tyvärr kommer vara tuff för hyresgästerna. Men det är positivt att HMK tog hänsyn till våra invändningar. Deras beslut innebär en halvering av Tranemobostäders krav, säger Abdukadir Abdulle, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Bostadsbolagets ursprungliga krav låg på 11,2 procent och då parterna stod långt ifrån varandra valde Tranemobostäder att avbryta förhandlingarna och begärde medlingshjälp från Hyresmarknadskommittén (HMK). Eftersom HMK inte kunde komma fram till något medlingsförslag, och parterna fortfarande stod långt ifrån varandra, fattade HMK beslut om hyrorna för 2024.

– Vi flaggar alltid för att de största förlorarna på strandningar är hyresgästerna i och med att förhandlingen då drar ut på tiden. Nu blir det fem månaders retroaktiva hyror då avierna för maj redan skickats ut. Det kommer att bli jättetufft då många redan har svårt att få ekonomin att gå ihop, förklarar Abdukadir Abdulle.

För en genomsnittstvåa på 60 kvadratmeter höjs hyran med 306 kronor vilket kan jämföras med bostadsbolagets ursprungliga krav på 617 kronor.

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 49 privata fastighetsägare i Trollhättan och Lilla Edet10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Trollhättan och Lilla Edet som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 349 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos tio privata fastighetsägare i Åmål10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter Åmål som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 200 hushåll som berörs av förhandlingarna.

Hyresgästföreningens initiativ till medling gav resultat – hyrorna klara hos 51 privata fastighetsägare i Uddevalla och Lysekil10.4.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars begärde Hyresgästföreningen att medling skulle genomföras i förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR om den årliga hyreshöjningen för de fastigheter i Uddevalla och Lysekil som organisationen förhandlar. Initiativet togs för att undvika den osäkerhet som en process hos skiljeman skulle kunna innebära. Efter medling har parterna nu kommit överens om årets hyreshöjning för de 1 516 hushåll som berörs av förhandlingarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye