Region Kronoberg

Konsekvenser i sjukvården om varsel om konflikt träder i kraft

Dela

Om Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärder träder i kraft kan det få konsekvenser för hälso- och sjukvården. Just nu pågår ett intensivt internt arbete inom Region Kronoberg för att påverkan för patienterna ska bli liten som möjligt.

Den 11 april tog SKR, Sveriges kommuner och regioner, emot ett varsel från Vårdförbundet om stridsåtgärder. Bakgrunden är att parterna inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal för att reglera löner och anställningsvillkor efter att det tidigare löpte ut den 31 mars i år.

För Region Kronoberg innebär varslet en blockad mot övertids- och mertidsarbete samt blockad mot nyanställningar för de varslade yrkesgrupperna. De som berörs av konfliktåtgärderna är medlemmar i Vårdförbundet som är anställda som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska samt specialister inom dessa grupper. I Region Kronoberg handlar det om cirka 1 600 medarbetare.

Hälso- och sjukvården ser över verksamheterna som kan drabbas av konfliktåtgärder, kartlägger konsekvenser och planerar för att påverkan för patienterna ska bli så liten som möjligt.

– Vi ser över alla tillgängliga åtgärder för att trygga patientsäkerheten. Konflikten kommer att innebära att vi behöver minska viss verksamhet och att det blir längre väntetider för planerad vård, att få provsvar och liknande. Vi följer utvecklingen noga och anpassar åtgärderna efter den situation som råder, säger regiondirektör Martin Myrskog.  

Om parterna inte kommer överens träder Vårdförbundets varsel i kraft torsdagen den 25 april klockan 16.00.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Obesitaspatienter erbjuds nytt behandlingsupplägg22.7.2024 10:03:53 CEST | Pressmeddelande

Mer än hälften av Sveriges befolkning lider av övervikt eller obesitas. Obesitas, det vill säga BMI över 30, ökar risken för flera allvarliga hälsotillstånd och många av dessa personer passerar både primärvården och sjukhusvården. På Primärvårdens hälsoenhet arbetar man med obesitaspatienter med BMI 30-35 och erbjuder sedan årsskiftet en ny behandling med fokus på att nå både snabba och långsiktiga resultat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye