Region Kronoberg

Vårdledande sjuksköterska tryggar kollegorna på medicinkliniken

Dela

Sedan januari har Björn Lindvall axlat den nya rollen som vårdledande sjuksköterska på medicinkliniken i Ljungby. En roll som skapats utifrån de utmaningar som idag finns på kliniken. Björn ska vara ett stöd för sina medarbetare, säkra upp patientsäkerheten och arbetsmiljön.

På medicinkliniken i Ljungby är det ett härligt klimat bland medarbetarna. Men under den senaste tiden har det varit hög personalomsättning och avdelning 2 och 3 har samlokaliserats. ”Hur kan vi skapa förutsättningar för att inte arbetsmiljön eller patientsäkerheten ska påverkas?” Det funderade avdelningschefen Chantal Fournier mycket på. 

- Den nya funktionen vårdledande sjuksköterska skapades för att säkra upp arbetsmiljön, patientsäkerheten och ge trygghet till våra medarbetare men framförallt också nya medarbetare. Vi såg någon som hade bred kompetens och lång erfarenhet inom vår verksamhet. Björn har också ett pedagogiskt förhållningssätt som är en viktig del i att stärka medarbetarna. Vi är stolta över hans funktion, säger Chantal Fournier, en av avdelningscheferna på medicinkliniken.

Trygga medarbetare – ökad patientsäkerhet

På en klinik där det vårdas patienter med olika komplexa sjukdomar och där det ofta är ett högt tempo, krävs det mycket av en sjuksköterska. Som vårdledande sjuksköterska räknas inte Björn in i ordinarie bemanning, vilket är en förutsättning för att han ska kunna ha en helhetsbild och befinna sig där han och andra ser att hans insatser behövs.

- Eftersom jag rör mig över hela avdelningen lägger jag märke till var vi behöver öka kunskapen och vilka utbildningsinsatser som behövs. Kunskap ger trygghet och i den tryggheten kan du utvecklas. På så sätt ökar också patientsäkerheten när du är trygg och självsäker i ditt jobb, säger han.

- Till en ny sjuksköterska kan jag behöva vara ett extra stöd under en tid. Det kan ta ett tag att landa ner i känslan att man kan uppgifterna och då kan personal som är vana och erfarna lägga tid på sitt arbete istället för att stötta den nya, säger Björn.

Björn är också handledare och ser till att olika utbildningsinsatser genomförs. Det ligger också i hans uppdrag att ge extra stöttning och kunskap till personalen på ortopedavdelning 5 som har medicinpatienter.

En del i arbetet att minska hyroberoendet

Som en del i arbetet att minska hyroberoendet av sjuksköterskor gjordes anpassningar för att bibehålla vårdplatser och från och med den 2 oktober 2023 samlokaliseras medicinavdelning 2 och 3 i Ljungby. Nu har medarbetarna anpassat sig, sjuksköterskorna har blivit fler och belastningen känns inte lika tung som i början. I arbetet mot att bli hyroberoende finns den vårdledande sjuksköterskan till för att personalen ska få rätt förutsättningar och verktyg för att göra ett bra jobb.

Björn ser sin nya roll som meningsfullt men visst finns det också utmaningar.

- Detta är ett helt annat arbetssätt än mitt tidigare. Nu har jag inte den patientkontakten jag tidigare haft vilket är en utmaning i sig. Medarbetarna ska också bli vana vid att jag finns och använda mig och ta tillvara på den kompetens jag har, avslutar han.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Obesitaspatienter erbjuds nytt behandlingsupplägg22.7.2024 10:03:53 CEST | Pressmeddelande

Mer än hälften av Sveriges befolkning lider av övervikt eller obesitas. Obesitas, det vill säga BMI över 30, ökar risken för flera allvarliga hälsotillstånd och många av dessa personer passerar både primärvården och sjukhusvården. På Primärvårdens hälsoenhet arbetar man med obesitaspatienter med BMI 30-35 och erbjuder sedan årsskiftet en ny behandling med fokus på att nå både snabba och långsiktiga resultat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye