E-hälsomyndigheten

VGR är första regionen som är ansluten till Nationella läkemedelslistan

Dela

Västra Götalandsregionen (VGR) har påbörjat anslutningen till E-hälsomyndighetens nya tjänster. I första steget får regionens medarbetare möjlighet att läsa direkt i Nationella läkemedelslistan, så kallad läsbehörighet.

Den nya funktionaliteten införs successivt i det journalsystem som används av regionens sjukhus och ska enligt plan finnas på plats i berörda verksamheter i slutet av 2024. Det innebär att behöriga medarbetare i dessa verksamheter kan ta del av aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor direkt i sitt vårdinformationssystem. 

– Det är med stor glädje vi tar rollen som pionjärer och som första region påbörjar anslutningen till Nationella läkemedelslistan. Det har varit ett starkt engagemang i projektgruppen och med gemensamma krafter har vi tagit detta i mål. Vi ser det som en språngbräda för att arbeta fram rutiner och arbetssätt, som även kan förenkla kommande införande när verksamheten framöver även ska skriva och korrigera direkt i läkemedelistan, säger Yvonne Gottfridsson, projektledare för införandet på VGR.

VGR inför Nationella läkemedelslistan stegvis och nästa steg innebär att medarbetarna även kan skapa förskrivningar i läkemedelslistan. E-hälsomyndigheten har samtidigt en dialog med VGR om anslutning av regionens övriga system.

– Vi fortsätter att ta stora steg framåt i införandet av Nationella läkemedelslistan. Det är glädjande att vi nu har första regionen som har påbörjat sin anslutning, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E-hälsomyndigheten. 

Om Nationella läkemedelslistan

Nationella läkemedelslistan är en rikstäckande informationskälla som ger hälso- och sjukvården, apoteken och patienten själv tillgång till samma information om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor. Det är det första steget i en nationell digital infrastruktur.

Målet är att Nationella läkemedelslistan ska vara en självklar och gemensam informationskälla i en patients läkemedelsbehandling vilket leder till ökad patientsäkerhet. Alla vård- och apoteksaktörer ska vara fullt anslutna till Nationella läkemedelslistan senast den 1 december 2025. 

Kontakter

Bilder

Peter Alvinsson
Peter Alvinsson
Ladda ned bild

Om oss

E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

Samarbete allt viktigare för att göra hälsodata tillgängliga i hela vårdkedjan5.2.2024 09:58:06 CET | Nyheter

Det finns ett allt större engagemang i arbetet med att införa en nationell digital infrastruktur för hälsa, vård och omsorg. Målet att hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan för all vård både kommunal och regional samt för tandvård. Tomas Werngren, avgående vd för Kommuninvest och Mats Nilsson, avdelningschef på Forte har nyligen fått uppdrag av regeringen på området och E-hälsomyndigheten arbetar med ett förslag till färdplan för en nationell digital infrastruktur för vården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye