Svenska Cykelförbundet

Svensk cykel får samlingsplats med ny fullskalig velodrom i Jönköping

Dela

En modern velodrom i en multiarena där det även ska byggas ett hotell invid. Detta lyft för svensk cykelsport kan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel”, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Bild: Tengbom

Markområdet är tilldelat. Det finns en etablerad entreprenör för att driva projektet. Ritningar för hotell och multiarena är klara och Jönköpings kommun har nu gett tummen upp, först på tjänstemannanivå och nu även politiken.

”Så här långt har vi inte kommit någon gång tidigare av de fyra försöken där jag har varit inblandad”, säger Stefhan Klang.

Bygget kommer om allt flyter på lika bra som hittills i år kunna startas i oktober/november år och kan stå klart redan 2026.

Multiarenan med velodrom och intilliggande hotell ska ligga i Östra Hedenstorp, som är ett nytt attraktivt industriområde. Det tar runt tio minuter att cykla dit från centrala Jönköping.

”Jag har hållit på och jobbat med denna frågeställning i sju år. För 1,5 år sedan när de började titta på det här området sa de att Svenska Cykelförbundet har förtur. Vi blev sedan kontaktade av en entreprenör som ville bygga ett hotell och en velodrom. Jag vill tacka för stödet från Jönköpings kommun i den långa processen, säger Stefhan Klang.

Byggare och utvecklingsbolaget är Reach for the Stars AB. Svensk cykel kan inte täcka driftkostnaderna för en velodrom fullt ut.

”Diskussioner förs hur man använder innerplanen på bästa sätt. Där har vi tittat på Ballerup (Super Arena) – där allt från konserter till andra sporter inryms i verksamheten. Under en velodrom, som den i Jönköping, finns det också stora utrymmen. Där vill vi helst ha hyresgäster kopplade till idrott, som exempelvis gym och fysioterapeut.

Caroline Törnblad, som är chef för möten och evenemang på Destination Jönköping, om det stora velodromprojektet:

”Från vårt håll ser vi mycket positivt på satsningen på Hedenstorp. Etableringen skulle stärka Jönköpings cykelpositionering i Sverige men även internationellt. Samtidigt skulle det gynna det lokala föreningslivet och ge fördelar till besöksnäringen i form utav fler hotellrum men också möjligheter till träningsläger, evenemang, tävlingar och möten.”

SCF-ordföranden Stefhan Klang säger så här om vad en modern velodrom betyda för svensk cykelsport:

”Jag tror att det kommer att betyda jätte-, jättemycket. När jag kom in som ordförande i svensk cykel tittade jag på vilka som då hade haft den bästa utvecklingen på sin elit. Två länder stack ut: Storbritannien och Norge. Velodromen hade blivit en samlingspunkt för att utveckla brittisk cykel; inomhus och en arena dit man kan komma och träna. De samlade kompetenser på ett och samma ställe.”

I Norge var det då andra orsaker, som tv-tid, motionslicens och fixstjärnan Thor Hushovd. Men om velodromprojektet i Jönköping blir klart 2026 har i så fall svensk cykel en liknande multiarena med velodrom som i norska Asker.

Motsvarigheten de senaste åren är Danmark. Velodromernas betydelse för dansk cykels extrema utveckling kan knappast överskattas.

”Just att kunna samlas kring en plats är viktigt. Jag har räknat ut att 93 procent av alla licenserade cyklister finns i en radie kring 30 mil Jönköping. Dessutom finns Hallbys XCO-bana i närområdet, där ungdoms-EM i MTB genomförs 2025. En fullskalig velodrom i Jönköping kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel. Sedan behövs förstås även den i Falun nu när vi kommer få fler velodromcyklister. Hela Sveriges cykelcommunity ska kunna bli delaktiga”, säger Stefhan Klang.

Text: Svenska Cykelförbundet
Bild: Tengbom

Allt material är fritt för publicering för media, för frågor till SCF hänvisas till ordförande Stefhan Klang nedan.

Kontakter

Stefhan Klang, ordförande i Svenska Cykelförbundet
Stefhan.Klang@scf.se
070-552 52 07

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Caroline Andersson efter OS-glädjebeskedet: ”Jag har varit helt i chocktillstånd”30.5.2024 14:57:54 CEST | Pressmeddelande

Caroline Andersson hade svårt att sova efter kvällen när förbundskaptenen Lucas Persson ringde upp och förmedlade beskedet från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) om att hon är uttagen till OS i Paris för att köra linjeloppet. Dagen efter körde hon iväg på ett sjutimmarspass på höghöjdslägret i italienska Livigno inför nästa tävlingsperiod med proffsteamet Liv AlUla Jayco.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye