Lidl Sverige

Lidl och Ätbart växlar upp arbetet med matsvinn

Dela

Livsmedelskedjan Lidl och den ideella föreningen Ätbart inleder ett samarbete för att minska matsvinnet och bistå människor i socioekonomisk utsatthet.

Sedan 2016 har Lidl donerat livsmedel från 110 butiker till hjälporganisationer i de tre storstadsregionerna. 

– Nu växlar vi upp vårt arbete tillsammans med Ätbart för att kunna omfördela mat från fler butiker till matbanker runt om i landet. Målet är att involvera alla Lidls 205 butiker, säger Anneli Bylund, hållbarhetschef på Lidl Sverige.  

Samarbetet med Ätbart är en del av Lids långsiktiga arbete för att ta hand om mat som fortfarande går att äta. Målet är att halvera matsvinnet i den egna verksamheten mellan 2017 och 2025. Distributionen av mat från fler butiker möjliggörs nu tack vare Svenska matbanksnätverket, där uppgifter om drygt 220 matbanker finns samlade. Under våren inleds ett arbete för att matcha dem med Lidl-butiker runtom i landet. 

– Vi på Ätbart är glada över att kunna bidra till en effektiv och schysst samverkan mellan livsmedelsbutiker och ideella organisationer. Vi kan inte acceptera att fullgoda livsmedel kasseras, samtidigt som det blir allt dyrare för både utsatta individer och organisationer som bistår människor med matstöd att köpa livsmedel. Samarbetet med Lidl är ett sätt att stävja det stora resursslöseri som matsvinn faktiskt innebär, säger Li Kristjansdottir, projektledare på Ätbart.   

Utöver samarbeten med ideella organisationer och matbanker har Lidl de senaste åren även vidareutvecklat konceptet ”Ta vara på” som ett led i att minska matsvinnet. Kunder kan exempelvis köpa påsar med gårdagens bröd eller frukt och grönt med skönhetsfläckar till rabatterat pris.   

– Med våra ambitiösa matsvinnsmål är det viktigt att kroka arm med andra aktörer och att jobba på flera olika plan för att minska matsvinnet. Genom samarbetet med Ätbart kan vi bli ännu bättre på att ta vara på fullt ätbara livsmedel, vilket är en vinst både för människor och planeten, säger Anneli Bylund. 

Fakta: Lidls arbete för att minska matsvinn 

Under 2023 lyckades Lidl rädda 6,6 miljoner kilo mat från att bli matsvinn genom en kombination av donationer och ”Ta vara på”. Det är en ökning med 130 000 kilo jämfört med föregående år.

Utöver att sälja påsar med bröd samt frukt och grönt innebär ”Ta vara på” även att matvaror inom kyl, kött, fisk och fågel som ligger nära bäst före-datum eller sista förbrukningsdag, rabatteras med 30 procent och på bäst före-datum eller sista förbrukningsdag med 50 procent. 

Fakta: Ätbart och Svenska matbanksnätverket 

Ätbart är en ideell förening med syfte att minska matsvinnet och matfattigdomen i Sverige. Målet är att minska Sveriges matsvinn med 50 procent innan år 2030. 

Ätbart driver Svenska matbanksnätverket och stöttar matbanker med utbildningsmaterial och råd, säkerställer att matbankerna har tillgång till rätt information rörande livsmedelshantering, känner till sina rättigheter och är registrerade hos relevanta tillsynsmyndigheter. 

Matbanksrapporten som Ätbart tagit fram visar att:

  • Minst 50 000 svenska hushåll tar del av donerade livsmedel varje år.
  • Cirka 9 500 ton livsmedel doneras från livsmedelsföretag varje år.
  • Det finns minst 220 matbanker i Sverige. 

Kontakter

Om oss

Lidl Sveriges första butiker slog upp dörrarna i september 2003 och sen dess har vi utmanat marknaden. Idag har vi vuxit till en dagligvarukedja att räkna med, med 204 butiker i Sverige från Trelleborg i söder till Boden i norr. Sammanlagt arbetar drygt 5000 personer på Lidl Sverige. Vårt huvudkontor ligger i Barkarbystaden i Järfälla kommun och vi har tre centrallager belägna i Halmstad, Rosersberg och Örebro. Lidl har fyra fastighetskontor som är placerade i Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö.

Följ Lidl Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lidl Sverige

Matriket fortsätter manifestera betydelsen av svenskt – intar Kungsträdgården den 3 – 16 juni4.6.2024 08:53:58 CEST | Pressmeddelande

Matriket är det gemensamma varumärket för Lidl Sveriges egna svenskproducerade livsmedel. Det är också varumärket som har det bredaste sortimentet av enbart Från Sverige-märkta produkter. Ett år efter lanseringen har 53 procent av de svenska hushållen kännedom om Matriket, enligt YouGov. Nu fortsätter Lidl Sverige att stärka betydelsen av svenskproducerad mat genom att bjuda in Sommarstockholm till Kungsträdgården under två veckor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye