Bannlyste nicaraguanske författaren Sergio Ramírez på besök i Sverige
Den 12–15 maj kommer den internationellt prisbelönte nicaraguanske författaren och tidigare vicepresidenten, Sergio Ramírez, till Sverige. Fråntagen sitt nicaraguanska medborgarskap och bannlyst av diktaturen i sitt hemland lever han sedan tre år i exil i Spanien. Att öppet läsa hans böcker i Nicaragua kan leda till problem. Ändå fortsätter de att spridas, särskilt hans senaste trilogi som i deckarform behandlar läget i landet. Kontakta oss för en intervju.
Litteraturen – motstånd mot förtryck och en källa till hopp
Under sitt besök i Sverige kommer Sergio Ramírez att delta vid arrangemang i Stockholm och Uppsala för att tala om litteraturen som motstånd, om akademisk frihet och demokrati och om situationen i Nicaragua. Han kommer även att träffa företrädare för regering och riksdag liksom kultursektorn och en rad organisationer inom det svenska civilsamhället.
Två ting har varit konstanta i Sergio Ramírez snart 82-åriga levnad: litteraturen och kampen för en rättvisare värld. Som 18-årig juridikstudent vid universitetet i León (Nicaragua) var han 1960 med och grundade en modern litterär tidskrift (Ventana). Snart blev han också aktiv inom de kretsar där man protesterade mot den dåvarande diktatorn Somoza och dennes brutala styre.
Motsatte sig Daniel Ortegas auktoritära styre
Under 1970-talets andra hälft breddades kampen mot Somozas regim och ett stort antal framstående intellektuella, präster, civila ledare och företagare deklarerade öppet sitt stöd för Sandinistfrontens (FSLN) väpnade uppror mot diktaturen. En av centralfigurerna i denna breda front inom civilsamhället var Sergio Ramírez, som 1977 valdes till ordförande i den ansedda politiska sammanslutningen el Grupo de los Doce.
När revolutionen segrade i juli 1979 utsågs Ramírez till en av de fem medlemmarna i Nicaraguas nya politiska ledning, och efter valen 1984, då Daniel Ortega blev landets president, blev Ramírez vicepresident. I takt med att FSLN under Ortegas ledning utvecklades i alltmer autoritär riktning intog Sergio Ramírez allt oftare en kritisk position och år 1995 lämnade han FSLN för att, tillsammans med flera andra veteraner, bilda ett nytt, demokratiskt parti, MRS. Partiet motarbetades av myndigheterna och fick inte några större framgångar.
Flerfaldigt internationellt prisbelönt för sitt författarskap
Sedan slutet av 1990-talet har Sergio Ramírez helt och hållet ägnat sig åt sitt författarskap. Han har publicerat nära trettio böcker och har översatts till ett tjugotal språk (dock inte till svenska – ännu). För sitt författarskap har Sergio Ramírez belönats med ett flertal litterära priser, som till exempel Alfaguara i Spanien (1998), José María Arguedas i Peru (2000), Carlos Fuentes i Mexiko (2014) och den spanskspråkiga världens finaste litterära pris, Miguel de Cervantes (2017). Han medverkar regelbundet i flera spanskspråkiga tidningar som nicaraguanska La Prensa, spanska El País, colombianska El Tiempo och mexikanska La Jornada.
– Sergio Ramirez är en centralgestal i de senaste decenniernas politiska och kulturella liv i Nicaragua, och han är en av de nästan 300 nicaraguaner som blev ifråntagna sina medborgarskap förra året för deras ställningstagande för demokrati. Hans vittnesmål om människorättssituationen i landet bör vara vägledande i såväl Sveriges som EU:s politik för att främja demokratisering, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders som är med och finansierar besöket.
Kontakta oss för intervju
För information, frågor, bokning av intervjutid, med mera, kontakta besökets samordnare, Pierre Frühling:
Mejl: pierre@nicadem.se
Tfn: 0708/640 123.
Besöket i Sverige sker på inbjudan av Föreningen för demokrati och mänskliga rättigheter i Nicaragua (Nicadem) och stöds ekonomiskt av Instituto Cervantes, Civil Rights Defenders och Diakonia.
Om Civil Rights Defenders
Nyckelord
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Vandelsutredning presenteras imorgon – vi kan kommentera31.3.2025 14:32:06 CEST | Pressmeddelande
Vandelsutredningen, som ska lägga nya förslag på hur brister i levnadssätt ska kunna leda till utvisning, ska presenteras imorgon. Utredningen ska bland annat titta på om åsiktsyttringar, även om de inte är brottsliga, ska kunna leda till utvisning. – Vi på Civil Rights Defenders är starkt kritiska. Att människor ska kunna utvisas för åsiktsyttringar som inte är brottsliga saknar rättslig legitimitet. Det bryter mot Europakonventionen och principen om likabehandling inför lagen, säger John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.
Demokratin försvagas i Europa – Sverige ett föregångsland på tillbakagång20.3.2025 09:17:02 CET | Pressmeddelande
Demokratin och rättsstatens principer fortsatte att försvagas i Europa under 2024. Sverige pekas ut som en av de äldre demokratier som visar tecken på att rättsstatliga principer gradvis och successivt urholkas. Det visar en ny rapport som tagits fram av 43 europeiska människorättsorganisationer, bland andra Civil Rights Defenders.
Rekorddemonstrationer väntas på lördag: ”Serbiens framtid som ett fritt land står på spel”11.3.2025 14:54:34 CET | Pressmeddelande
Rekordstora demonstrationer väntas på lördag i Serbien med över hundratusen deltagare. Demonstranterna kräver demokratiska reformer och rättsstatliga principer, men saknar trots det internationellt stöd. De möter hårt motstånd från regeringen. Civil Rights Defenders har kontor i Belgrad, kan kommentera människorättsläget och kan vara behjälpliga med intervjuer av demonstranter på plats. I dag befinner sig även Serbiens talman, Ana Brnabić, i Sverige för möten med bland andra Sveriges talman, Andreas Norlén.
Serbian police crack down on USAID-funded organisations25.2.2025 16:41:51 CET | Pressmeddelande
Amid ongoing mass demonstrations in Serbia, police today have begun raiding civil society organisations that have received funding from USAID. One of the affected organisations is Center for Research Transparency and Accountability, which the Swedish human rights organisation Civil Rights Defenders has worked closely with for a long time. Civil Rights Defenders’ Europe Director, Ivana Randjelovic, is in Belgrade and can provide comments. "The Serbian government is using all means available to tighten its grip on power. The fact that they are now targeting civil society is an extremely concerning development," says Ivana Randjelovic, Director Europe Department at Civil Rights Defenders’ office in Belgrade.
Serbisk polis slår till mot USAID-finansierade organisationer25.2.2025 15:55:40 CET | Pressmeddelande
Mitt under pågående massdemonstrationer i Serbien har polisen idag börjat göra räder mot civilsamhällesorganisationer som fått pengar av USAID. Två organisationer som drabbats är Center for Research Transparency and Accountability (CRTA) och Civic Initiatives som svenska Civil Rights Defenders länge jobbat nära. Civil Rights Defenders Europachef, Ivana Randjelovic, finns på plats i Belgrad och kan kommentera. – Den serbiska regeringen tar till alla medel de kan för att öka kontrollen och hålla fast vid makten. Att de nu ger sig på civilsamhället är en extremt oroande utveckling, säger Ivana Randjelovic, Europachef på Civil Rights Defenders kontor i Belgrad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum