Myndigheter och kommuner måste agera för att stoppa hotellifieringen
Hotellifiering blir ett allt vanligare problem, fastighetsbolag använder bulvanföretag för att hyra ut vanliga hyresrätter till dubbla eller trippla hyror, vilket leder till en otrygg och urholkad hyresmarknad. Myndigheter och kommuner har möjligheten att agera för att stoppa hotellifiering. Nu måste de ta sitt ansvar, skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett uttalande från regionfullmäktige.

Hyresgästföreningen har under långt tid uppmärksammat att mängder av vanliga hyresrätter görs om till så kallade hotellägenheter. De hyrs ut i andra hand till ockerhyra och utan besittningsskydd. Det är ett sätt för hyresvärdar att kringgå grundläggande hyresrättsliga skyddsregler och införa marknadshyra bakvägen.
Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet, men det är inte en mänsklig rättighet att sko sig på bostadsbristen. På sikt hotar också hotellifiering vårt system med förhandlade och skäliga hyror. Ett system som har lång tradition och är en del av den svenska modellen och vårt välfärdssystem.
Problemen är utbredda och Hyresgästföreningen får ständigt in nya rapporter från hyresgäster där misstänkt hotellifiering pågår. I dagsläget misstänker Hyresgästföreningen att det pågår hotellifiering i omkring 850 fastigheter i Stockholmsregionen och att det finns minst 15.000 lägenheter som hyrs ut på detta sätt. Detta sker utan att ansvariga politiker, myndigheter och kommuner tar tag i problemet.
Uthyrningarna skapar också otrygghet för boende i huset och i bostadsområdet. Det medför inte bara problem för de som bor på osäkra kontrakt och betalar ockerhyror, vi har också sett flera exempel på att den anonymitet som affärsmodellen erbjuder utnyttjas för kriminell verksamhet.
Det drabbar också de hundratusentals människor i bostadskön som söker en bostad eftersom hyresrätterna som hyrs ut på detta sätt försvinner från den ordinarie hyresmarknaden. Om alla dessa bostäder istället förmedlades via bostadsförmedling motsvarar det med råge det antalet vanliga hyresrätter som förmedlas av Stockholms stads bostadsförmedling under ett år.
Kommunernas stadsbyggnadskontor och miljöförvaltning samt myndigheter som Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Fastighetsmäklarinspektionen måste börja utöva sitt tillsynsansvar och granska de fastighetsägare som hyr ut bostäder via mellanhänder. Det finns verktyg att använda för att stoppa hotellifiering, men de används i väldigt liten utsträckning. I Storstockholm och på Gotland är verksamheten redan en miljardindustri. Om det inte görs något åt saken kommer problemet att fortsätta växa. Fler hyresvärdar och förmedlingsföretag kommer utnyttja bostadsbristen i jakten att tjäna mer pengar.
Samhället måste värna om de bostäder vi har idag och säkerställa att de används för det ändamål de var avsedda för. Politiker, kommuner och myndigheter måste ta sitt ansvar och se till att stoppa de oseriösa företagens sätt att urholka den svenska modellen med trygga hyresrätter till rimliga villkor.
Så kan myndigheterna och kommunerna utöva tillsyn och granska: LÄNK
Uttalande från Hyresgästföreningen region Stockholms fullmäktige -
Stockholm den 27 april 2024
Nyckelord
Kontakter
PresstjänstHyresgästföreningen region Stockholm
Region Stockholm omfattar Gotlands län och Stockholms län utom Norrtälje kommun.
Om oss
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm
Stärkt inflytande för Familjebostäders hyresgäster1.4.2025 11:01:30 CEST | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen och Stockholms stads allmännyttiga bolag, Familjebostäder, är överens om ett samrådsavtal som ger hyresgästerna rätt till inflytande vid kommande upprustningar/renoveringar. Avtalet säger också att renoveringar ska ske varsamt och att hyresgästerna ska få olika alternativ som kommer påverka deras kommande hyra.
Ny kampanj sätter hotellifiering av lägenheter på kartan31.3.2025 09:47:27 CEST | Pressmeddelande
”Nu finns 15 000 lediga lägenheter i Stockholm. Bara inte till dig.” Idag lanserar Hyresgästföreningen region Stockholm en kampanj för att belysa problemet med hotellifiering och hur det drabbar människor i behov av en egen bostad.
Hyresgästföreningen region Stockholm kräver omedelbar tvångsförvaltning av fastighet i Vårberg25.3.2025 16:30:00 CET | Pressmeddelande
Tydliga fuktskador, trasiga fasadpartier, bristande brandskydd, hissar i drift som underkänts, bristfällig sophantering, trasiga balkongdörrar, öppna elkontakter och el som inte dragits fackmannamässigt… Listan på allvarliga brister hos en fastighet i Vårberg, med minst 147 lägenheter, kan göras lång. Hyresgästerna utsätts för ohälsa och stora risker menar Hyresgästföreningen region Stockholm – som idag ansöker om omedelbar tvångsförvaltning av fastigheten hos Hyresnämnden.
Merparten av 2025 års hyror nu klara för Stockholms län och Gotland21.3.2025 10:10:29 CET | Pressmeddelande
Efter två år av kraftiga hyreshöjningar börjar utvecklingen peka åt rätt håll. Men nivåerna är fortfarande för höga och hyresgästerna får ta ett stort ansvar för kostnadsökningarna i samhället. I Stockholms län ligger snittet på 4,8 procents hyreshöjning och på Gotland 5,2 procent. Hyresgästföreningen förväntar sig att fastighetsbolagen nästa år tar ett större samhällsansvar och vill se betydligt lägre hyreshöjningar framöver.
Skiljemän beslutar om höga hyreshöjningar i Stockholmskommuner och på Gotland6.2.2025 13:11:44 CET | Pressmeddelande
De skiljemän som utsetts för att avgöra hyresnivån för hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar på Gotland och i Stockholms kranskommuner, som företrätts av Fastighetsägarna Stockholm, har lämnat sin rekommendation. Beslutet innebär hyreshöjningar mellan 5,0 till 6,3 procent för 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum